Specialisten over de koersdaling

Koersdalingen horen bij beleggen

Koersen kunnen stijgen, maar ook dalen. Een daling kan even schrikken zijn. Maar vaak trekken de koersen wel weer bij. Aart Hatzmann en Jeroen Roskam, fondsbeheerders bij Centraal Beheer, vertellen u er meer over.

Geldzaken 15 nov 2021 3 minuten

Onrust op de beurs kan zomaar toeslaan

'We zien dat ook terug in de historische rendementen', vertellen Aart en Jeroen. 'In 2019 was het rendement op Europese aandelen bijvoorbeeld 20%. Maar er was ook een moment in 2019 dat de koersen met 7% zijn gedaald.' Het gaat om de achterliggende ontwikkelingen in de economie. En de bedrijven waarin u belegt. Als het daar goed mee gaat, stijgt de koers vanzelf weer.

Oorzaken van een daling

Bijna elk jaar gebeurt het wel dat beleggers nerveus worden en dat de koersen in de min schieten. Soms is er een concrete aanleiding. Denk maar aan de kredietcrisis in 2008, extreem nieuws zoals 9/11 of de uitbraak van het coronavirus. Soms is het minder duidelijk wat een koersdaling veroorzaakt. In september 2021 daalde de AEX, nadat deze eerder die maand nog een recordhoogte behaalde. Ook onze fondsen kenden een dip in september 2021. In oktober herstelde dit.

Spreid het risico

Hoe langer u belegt, hoe meer tijd u heeft om koersdalingen op te vangen. En hoe groter de kans op rendement. Het helpt hierbij om een plan te maken voor de lange termijn. U kunt er ook voor kiezen om regelmatig een bedrag in te leggen in plaats van een groot bedrag in 1 keer. Daarmee bent u minder afhankelijk van de koers op het moment van aankoop. Regelmatig beleggen helpt om uw beleggingsdoel te bereiken en geeft rust.

U hoeft niet te schrikken van koersdalingen

Beleggers hebben 1 grote vijand: emotie. En emotie is een slechte raadgever. Er zijn beleggers die direct reageren op koersbewegingen. Ze verkopen in paniek hun beleggingen. Vervolgens stappen ze vaak weer hoger in dan ze zijn uitgestapt. Daar win je niets mee. 'De praktijk leert dat het lastig is om dan een goed rendement te halen', zeggen Aart en Jeroen. 'Daarom beleggen wij voor de lange termijn.'

Ter informatie

Onze experts Aart en Jeroen volgen het beleggingsnieuws en de economische ontwikkelingen op de voet. Dit delen ze in de maandelijkse fondsupdate. Ze laten zich niet leiden door korte termijn koersschommelingen. Als het echt nodig is, grijpen ze in. En passen ze bijvoorbeeld de beleggingsmix in onze beleggingsfondsen aan. 

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de  essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.