Geldzaken

Koersdalingen zijn heel normaal

Geldzaken

Koersen kunnen stijgen, maar ook dalen. Een daling kan even schrikken zijn. Maar vaak trekken de koersen wel weer bij. Aart Hatzmann en Jeroen Roskam, fondsbeheerders bij Centraal Beheer, vertellen u er meer over.

20 mrt 2020
3 minuten

Koersdalingen horen bij beleggen

Onrust op de beurs kan zomaar toeslaan. Maar kan ook zomaar weer verdwijnen. Het hoort erbij. 'Dat zien we ook terug in de historische rendementen', vertellen Aart en Jeroen. 'In 2019 was het rendement op Europese aandelen bijvoorbeeld 20%. Maar er was ook een moment in 2019 dat de koersen met 7% zijn gedaald.' Het gaat om de achterliggende ontwikkelingen in de economie. En de bedrijven waarin u belegt. Als het daar goed mee gaat, stijgt de koers vanzelf weer.

Oorzaken van een daling

Bijna elk jaar gebeurt het wel dat beleggers nerveus worden en dat de koersen in de min schieten. Soms is er een concrete aanleiding. Denk maar aan de kredietcrisis in 2008, extreem nieuws zoals 9/11 of de uitbraak van het coronavirus. Soms is het minder duidelijk wat een koersdaling veroorzaakt.

Beleg voor de lange termijn

Hoe langer u belegt, hoe meer tijd u heeft om koersdalingen op te vangen. En hoe groter de kans op rendement. Het helpt hierbij om een plan te maken voor de lange termijn.

Raak vooral niet in paniek

Beleggers hebben 1 grote vijand: emotie. En emotie is een slechte raadgever. Er zijn beleggers die direct reageren op koersbewegingen. Ze verkopen in paniek hun beleggingen. Vervolgens stappen ze vaak weer hoger in dan ze zijn uitgestapt. Daar win je niets mee. 'De praktijk leert dat het lastig is om dan een goed rendement te halen', zeggen Aart en Jeroen. 'Daarom beleggen wij voor de lange termijn in aandelen.' Regelmatig beleggen helpt u om uw doel te bereiken en emoties uit te schakelen.

Ter informatie

Onze experts Aart en Jeroen volgen het beleggingsnieuws en de economische ontwikkelingen op de voet. Dit delen ze in de maandelijkse fondsupdate. Ze laten zich niet leiden door korte termijn koersschommelingen. Als het echt nodig is, grijpen ze in. En passen ze bijvoorbeeld de beleggingsmix in onze beleggingsfondsen aan.

Een koersdaling is dus een kwestie van rustig afwachten tot de storm voorbij is en het overlaten aan de experts. Uw geduld wordt vaak beloond.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.