Auto zakelijk kopen of privé

Voor de startende ondernemer

U bent veel de deur uit. Naar klanten of kantoor. Of locaties waar startende ondernemers en zzp’ers samen komen. Dus heeft u zich vast afgevraagd wat u het beste kunt doen: een auto van de zaak, of juist niet? Gaat u op naam van uw bedrijf leasen of kopen? Of schaft u de auto privé aan en noteert u de zakelijke ritten. Wij maken de keuze graag wat makkelijker voor u.

Een bedrijfsauto is fiscaal aantrekkelijk

Wie een auto op naam van zijn onderneming zet, is verantwoordelijk voor alle kosten. Van de aanschaf tot het onderhoud. Ook schrijft u jaarlijks af op uw bedrijfsauto. Dat is ook voor een startende ondernemer voordelig, want alle kosten kunt u aftrekken van de belasting. Zoals: de aanschaf, afschrijving, bedrijfsautoverzekering, onderhoud en benzine. 

U betaalt bijtelling als u ook privé in de auto van de zaak rijdt

Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé in uw auto van de zaak? Dan komt de bijtelling om de hoek kijken. Dit is het bedrag waarover u belasting betaalt.

Hoe werkt de bijtelling: een voorbeeld

De bijtelling werkt zo: bij elke auto hoort een bijtellingspercentage. Dat is wettelijk vastgesteld en afhankelijk van de CO2-uitstoot. U kunt de bijtelling eenvoudig zelf berekenen. Vermenigvuldig daarvoor de cataloguswaarde van uw bedrijfsauto met het bijbehorende bijtellingspercentage: € 28.000,- (cataloguswaarde) x 25% (bijtellingspercentage) = € 7.000,-. Die € 7.000,- is de bijtelling, waarover u belasting betaalt.

Privé aanschaffen, zakelijk gebruiken

U kunt de auto ook privé aanschaffen. De zakelijke kilometers die u er mee rijdt, houdt u bij. Per zakelijk gereden kilometer kunt u 19 cent van de belasting aftrekken. Wilt u ook gebruiks- en onderhoudskosten aftrekken? Dat kan. U moet daarvoor wel een goede kilometerregistratie bijhouden, waarin de verhouding tussen privé- en zakelijke ritten worden aangetoond. Dat kan handmatig met pen en papier. Vaak hebben accountantskantoren een rittenregistratieboekje, of een handige app die alle ritten registreert. De keuze is aan u. 

Een auto leasen, dat kan ook!

U kunt ook een auto van de zaak rijden door deze te leasen. De voordelen:
  • u betaalt geen aanschafsprijs
  • schades zijn verzekerd
  • onderhoud is voor rekening van de leasemaatschappij
Geen ingewikkelde administratie dus. U betaalt alleen vaste maandelijkse lasten. Let er wel op dat u precies nagaat welke kosten u kunt aftrekken van de belasting. Dat verschilt per leaseconstructie.

Uw bedrijfsauto verzekeren

Uw auto van de zaak kunt u verzekeren met de bedrijfsautoverzekering. Wilt u weten wat wel en niet verzekerd is? Bekijk dan onze uitgebreide bedrijfsautoverzekering pagina.
Bedrijfsautoverzekering bekijken