Fiks het met de kleine-klusjes-zomergids

Eigenlijk wilde u deze zomer wat klusjes in huis klaren. Maar u was te druk met barbecueën, zwemmen of gewoon even lekker niks. Deze kleine klusjes kunt u nog even fiksen voor het werkende leven weer begint.

Thuis 7 jul 2020 3 minuten

Klusjes die blijven liggen

We vroegen huiseigenaren welke klussen in huis het langst blijven liggen. 8 op de 10 ondervraagden gaven aan dat klussen als het verven van muren, leggen van plinten en wegwerken van elektriciteitskabels tot gemiddeld 2 jaar blijven liggen. Bij 16% is dit na 4 jaar nog niet gedaan.

Opgeruimd aan de slag

Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die u snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Dan kunt u aan het einde van de zomer weer met een opgeruimd hoofd aan de slag. Dat woont of werkt toch een stukje lekkerder thuis!

Klaar die klus

Met de kleine-klusjes-zomergids

Is uw huis ook een kabelchaos? Het wegwerken van elektriciteitskabels staat op de derde plaats in de top 5 van klusjes waar mensen niet aan toe komen. Als u losse snoeren en stekkers uit het zicht haalt, oogt uw huis gelijk een stuk strakker en netter. Dat geeft rust op de werkkamer, in de woon- of slaapkamer!

Kabels kunt u wegwerken in kabelgoten. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt. Kabelgoten maakt u meestal vast vlak boven de plint. Kies de dikte van een kabelgoot uit op het aantal snoeren dat u wilt verbergen. Kabelgoten kunt u in de lengte op maat zagen. Zo maakt u ze precies passend in uw huis.
Er zijn ook 'kabelorganizers' te koop. Dit zijn mooi afgewerkte kastjes waarin u losse stekkers en kabels kunt verbergen.

Piepende of krakende deuren, ze kunnen behoorlijk op de zenuwen werken. Gelukkig is dit irritante geluid gemakkelijk te verhelpen met wat smeermiddel voor scharnieren. Dit koopt u bij de bouwmarkt. Haal de scharnierpen met een lange tang voorzichtig uit het scharnier. Smeer de scharnierpen in met het smeermiddel. En druppel het smeermiddel ook in het scharnier zelf. Zet de scharnierpen weer op de juiste manier terug en test de deur. Als de deur nog steeds piept, kunt u de stappen nog eens herhalen met wat meer smeermiddel. Klaar met de klus? Maak het scharnier dan nog even schoon. Verwijder overtollig smeermiddel en vuil met een droge doek. Zijn de scharnieren verroest? Dan helpt alleen smeermiddel niet en is het slim om ze te vervangen.

Even heerlijk wakker worden ’s ochtends onder een verfrissende douche. Dat is pas echt fijn als uw douchekop een prettige straal geeft. Ontkalk daarom eens in de zoveel tijd uw douchekop. Kalk zorgt ervoor dat de gaatjes in de douchekop langzaam verstopt raken. Hierdoor krijgt u een steeds kleinere en hardere straal. Gelukkig is een douchekop ontkalken zo gepiept. Haal de douchekop los van de slang en leg hem een halve dag in een emmer met schoonmaakazijn. Borstel daarna de restjes kalk van de douchekop. Spoel hem af met water voor u hem weer ophangt. Zet de douche nog even aan om de laatste restjes schoonmaakazijn en kalk weg te spoelen.

Als u toch bezig bent, kunt u gelijk de badkamer weer eens schimmelvrij maken. Zo baddert u straks weer in een frisse, schone badkamer. Schimmel herkent u aan zwarte plekken op het plafond of tussen de tegels. Ze ontstaan vaak in vochtige ruimten. Met een oplossing van soda en water kunt u de schimmelplekken weg borstelen. Spoel altijd goed na met water. Ook azijn is een bekend huis-tuin-en-keuken-middel tegen schimmel. Eventueel kunt u een speciale schimmelspray kopen. Ventileer de badkamer dan wel goed tijdens het schoonmaken.

Rookmelders in uw huis. Grote kans dat u er dagelijks onderdoor loopt, maar u ze niet meer opmerkt. Totdat ze opeens hard gaan piepen. Als er geen rook is, dan is stof meestal de oorzaak. Voor een brandveilig huis is het belangrijk om rookmelders regelmatig te controleren. Stof op de rookmelder kan ervoor zorgen dat rook minder snel door de melder wordt ontdekt. Verwijder daarom maandelijks het stof van de rookmelder. U kunt dan gelijk even controleren of de rookmelder nog goed werkt. Op de meeste rookmelders zit een testknop. Kijk ook wanneer de batterij van de rookmelder aan vervanging toe is. Gemiddeld hebben rookmelders elk jaar een nieuwe batterij nodig. Maar er zijn ook rookmelders waarvan u de batterij elke 5 of 10 jaar moet vervangen.

Even het rolgordijn naar beneden als de zon te veel op uw beeldscherm schijnt. Een fijne thuiswerkplek heeft raambekleding waarmee u het daglicht binnen goed kunt beheersen. Ook in een slaapkamer is passende raambekleding prettig. Zodat u niet bij het krieken van de dag wakker wordt. Of juist bij natuurlijk daglicht wakker kunt worden als u dat wilt. Het is fijn als rolgordijnen soepel naar beneden en naar boven gaan. En ze goed passen in het raam. Op YouTube kunt u klusvideo's bekijken voor het inkorten en passend maken van rolgordijnen.

Heeft u last van gordijnen die niet meer lekker 'lopen' op de gordijnrail of -roede? Overweeg een nieuwe gordijnrail zodat de gordijnen weer gemakkelijk open en dicht kunnen. Zitten er vlekken op de gordijnen? Nieuwe gordijnen zijn niet altijd nodig. Als u de gordijnen laat stomen, zijn ze vaak weer als nieuw.

In een opgeruimde tuin met een onkruidvrij terras kunt u na het werk nog lekker genieten van de nazomerse dagen. Zet die schoongemaakte tuinmeubelen dus maar vast klaar! Op houten tuinmeubels kunnen na een tijdje aanslag, schimmels of zwammen ontstaan. Maak ze goed schoon met een houtreiniger en zet ze in de houtolie. Hardnekkige schimmelplekken kunt u met azijn behandelen of wegschuren. Behandel daarna altijd even met houtolie.

Onkruid tussen de terrastegels verwijdert u met een krabber. Op vochtige plekken ontstaan soms algen en mos. Dit komt vaak door een slechte afwatering. Algen en mos kunt u weg schrobben met een bezem en wat droog zand. Lees meer tips voor duurzaam tuinonderhoud.

Met een ontkalkte douchekop doucht u weer een stuk fijner

Nog meer klustips

Heeft u nog meer zin om te klussen en gaat uw kind op kamers? Lees ook het artikel met klustips voor op kamers.