Man heeft kopje in zijn hand en kijkt bedenkelijk naar zijn tablet; kan hij wel zijn hypotheek aan het einde aflossen

Hypotheek aflossen, bent u er klaar voor?

Aan alles komt een eind. Ook aan uw hypotheek. Vaak is dat goed nieuws. Maar bij een ‘aflossingsvrije’ hypotheek ligt dit wat anders. Die moet u op de einddatum terug­betalen. Goed om daar tijdig bij stil te staan.

Geldzaken 1 feb 2024 3 minuten

Aflossingsvrije hypotheek

Een laag maandbedrag en niet aflossen. Ideaal, zo’n aflossingsvrije hypotheek. Maar… door alleen rente te betalen, blijft uw schuld onveranderd. Op de einddatum moet u het hele bedrag in 1 keer terugbetalen. Of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Doe de Hypotheekcheck!

Hoeveel moet u nog aflossen? En hoe groot is de kans dat u uw hypotheek kunt verlengen? Blijft uw hypotheek betaalbaar? De Centraal Beheer Hypotheekcheck geeft antwoord op al deze vragen. Zo weet u waar u aan toe bent. Nu en straks.

Goed voorbereid 

6 tips voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek

Bereikt uw hypotheek binnen enkele jaren de einddatum? En weet u nog niet hoe u de hypotheek gaat terugbetalen? Dan is het hoog tijd om een plan te maken. Komt u er niet uit? Schakel dan een financieel adviseur in. Het 1e gesprek is meestal gratis.
Kunt of wilt u de hypotheek op de einddatum niet (helemaal) terugbetalen? Onderzoek dan of u straks genoeg inkomen heeft om uw hypotheek te verlengen. Met de Hypotheekcheck krijgt u een goed beeld van wat u te wachten staat. Leg uw situatie ook eens voor aan een financieel adviseur. 
Gebruik de periode tot de einddatum van uw hypotheek om al zo veel mogelijk af te lossen. Bijkomend voordeel: na elke aflossing gaat uw maandbedrag omlaag. Bij de Basis Hypotheek en de Leef Hypotheek mag u per kalenderjaar 10 % van het oorspronkelijk hypotheekbedrag vergoedingsvrij aflossen. Bij de Plus Hypotheek en Thuis Hypotheek is dat 20 %. Bij de Leef Hypotheek mag u ook onbeperkt vergoedingsvrij aflossen met eigen geld. Extra aflossen doet u een voudig in Mijn Centraal Beheer of met de Centraal Beheer App
Is uw hypotheekrente hoger dan de huidige hypotheekrentes? Dan kan rente­middeling of -afkoop voordelig zijn. U betaalt wel een vergoeding voor de rente die Centraal Beheer misloopt. Die kunt u betalen via het maandbedrag of in 1 keer. Per saldo kunt u toch goedkoper uit zijn. Het geld dat u bespaart, kunt u gebruiken voor aflossen. Een vrijblijvend voorstel voor rentemiddeling of -afkoop vraagt u eenvoudig aan Mijn Centraal Beheer of met de Centraal Beheer App
Zit er een risico-opslag in uw rente? En is uw huis in waarde gestegen? Of heeft u al afgelost? Dan kan de risico-opslag misschien omlaag. Dat betekent een lagere rente en een lager maandbedrag. Het geld dat u bespaart kunt u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek.
Vaak is het mogelijk een aflossingsvrije hypotheek of een deel ervan om te zetten. Bijvoorbeeld in een annuïteitenhypotheek. U betaalt dan waarschijnlijk wel een iets hoger maandbedrag. Maar uw hypotheekschuld gaat wel gestaag omlaag. 

Uw financieel adviseur helpt

Centraal Beheer informeert u graag maar geeft geen advies. Uw financieel adviseur kent uw situatie en kan u adviseren over de juiste financiële beslissing. Heeft u geen adviseur? Op centraalbeheer.nl vindt u een adviseur bij u in de buurt.