Oude en nieuwe rente middelen

De rente bij rentemiddeling wordt berekend op basis van de oude rente en de huidige rente. U krijgt een nieuwe rente en u kunt een nieuwe rentevast-periode kiezen. Wel betaalt u een vergoeding voor het aanpassen van de rentevast-periode. De hypotheekverstrekker verrekent die in de rente die u gaat betalen. U hoeft de vergoeding dus niet in 1 keer te betalen.

Rentemiddeling kan bij vrijwel alle hypotheekvormen

Het is niet voor elke hypotheekvorm even aantrekkelijk. Voor de ene hypotheekvorm is het makkelijker om rentemiddeling te doen, dan voor andere. Een adviseur kan berekenen of het u voldoende oplevert.

Voordelen rentemiddeling

Overstappen op een lagere rente levert meestal een klein financieel voordeel op: u gaat maandelijks minder betalen. En met de rentemiddeling gaat een nieuwe rentevast-periode in. Zo kan de lagere rente voor een langere tijd vastgezet worden. Hiermee heeft de woningbezitter langere tijd zekerheid van een lagere rente.

Alternatief voor rentemiddeling: hypotheek oversluiten

Een andere mogelijkheid voor het verkrijgen van een lagere rente is het oversluiten van de hypotheek. Dat kost extra: u moet dan bijvoorbeeld betalen voor het eerder stoppen van de hypothecaire lening, u betaalt kosten voor de notaris en voor een taxatie.