3 vliegen die u bij kou tegenkomt

U ziet ze vliegen bij kouder weer

De clustervlieg woont in grote groepen samen. 'Cluster' is een ander woord voor groep. In het najaar gaat deze vlieg op zoek naar een warm plekje. Deze vliegen zijn niet gevaarlijk. Maar veroorzaken soms wel overlast. Clustervliegen wonen af en toe met wel 1000’en samen. Vindt u ze dit jaar in uw woning? Grote kans dat ze volgend jaar ook weer bij u binnenvliegen. Clustervliegen zijn ongeveer 8 millimeter lang en hebben gouden haartjes. De gewone huisvlieg lijkt een beetje op de clustervlieg.

De grasvlieg lijkt een beetje op de fruitvlieg. Hij is maar 3 millimeter lang. Tijdens de zomer heeft u bijna nooit last van grasvliegen. Maar als het kouder wordt, gaan ze op zoek naar een warm plekje. Ze verstoppen zich bijvoorbeeld in hoeken en gaten van uw woning. Soms zitten daar 10-tallen vliegen tegelijk. Het is dan ook belangrijk om deze gaten en kieren op tijd te dichten.

De herfstvlieg is genoemd naar het jaargetijde wanneer u 'm het vaakst ziet: de herfst. In het voorjaar en in de zomer leven deze vliegen lekker buiten. Maar zodra het kouder wordt zoeken ze een veilig, warm plekje. Net als grasvliegen en clustervliegen zijn herfstvliegen niet gevaarlijk. Maar omdat ze graag in grote groepen zijn, heeft u er soms last van. Herfstvliegen zijn 6 tot 7 millimeter lang.