Vrouw achter haar laptop

Welke verzekeringen heb ik echt nodig?

Er kan altijd iets gebeuren. Een verzekering geeft zekerheid en rust. Maar niet alle verzekeringen zijn verplicht. We wijzen u de weg in verzekeringsland.

Archief 1 feb 2019 5 minuten

Voor alles verzekerd

Vaak is het verstandig om risico's te verzekeren die u zelf niet kunt opvangen. Toch zijn er ook verzekeringen die verplicht zijn. Voor risico's die zo groot zijn dat u hiervoor van de overheid of bijvoorbeeld uw hypotheekverstrekker een verzekering moet afsluiten. We zetten ze voor u op een rij.

Zorgverzekering: verplicht

De basiszorgverzekering is standaard en verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. De overheid bepaalt welke zorg er in de basisverzekering zit. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en verschilt per verzekeraar. U bepaalt zelf of u die nodig heeft.


Meer verzekeringen

Zijn deze verzekeringen verplicht of handig?

Staat er een auto of ander motorvoertuig op uw naam? Dan moet u hiervoor minimaal een WA-verzekering afsluiten. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dat betekent dat u verzekerd bent voor schade die u bij een ander maakt.

Heeft u uw auto of ander motorvoertuig tijdelijk laten schorsen bij de RDW? Dan hoeft u tijdens deze schorsing geen WA-verzekering te hebben.

Rijdt u zelf tegen een paaltje of veroorzaakt u een ongeluk? Dan is die schade niet verzekerd. Daarvoor kunt u een Allrisk autoverzekering afsluiten.

En dan kunt u ook nog extra aanvullende dekkingen kiezen. Een schadeverzekering voor inzittenden bijvoorbeeld. Of een rechtsbijstandsverzekering en no-claimbescherming bij schade. Kan allemaal, maar dat hoeft niet. Alleen een WA-verzekering is verplicht.

Goed verzekerd op weg? Check de Autoverzekering van Centraal Beheer.

Een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) wordt nog wel eens verward met een WA-autoverzekering (die wel verplicht is). Het zijn 2 verschillende verzekeringen.

AVP dekt schade die u bij een ander maakt. Uw kind maakt bijvoorbeeld spullen van een ander stuk. Of iemand raakt door uw schuld gewond en kan daardoor niet meer werken. U kunt hiervoor aansprakelijk gesteld worden. En een schadeclaim kan hoog oplopen. De WA-autoverzekering dekt ook schade die u bij een ander maakt. Maar alleen als die schade met de auto is gemaakt.

Een AVP is dus niet verplicht maar dekt vaak wel schade tot €2.500.000,-. En het kost maar een paar euro per maand.

De Aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer verzekert de schade aan anderen tot wel € 2.500.000,-.

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit aan uw nabestaanden als u overlijdt. Zo voorkomt u dat zij in financiële problemen komen als u er niet meer bent. Bijvoorbeeld om de huur of hypotheek te kunnen blijven betalen.

U sluit een overlijdensrisicoverzekering voor een bepaalde tijd. Hoelang precies en welk bedrag u verzekert, dat kiest u zelf. Het is wel zo dat deze verzekering alleen uitkeert als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht. Maar sluit u een hypotheek af? Dan kan de hypotheekverstrekker u dat wel verplichten. Zo weet deze zeker dat de hypotheek bij overlijden (voor een deel) wordt afgelost.

Met de Overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer laat u geen financiële zorgen na.

Net als een overlijdensrisicoverzekering, dekt een uitvaartverzekering de financiële risico's na overlijden. Het zijn wel 2 verschillende verzekeringen. Met een uitvaartverzekering verzekert u de kosten van een uitvaart. Omdat u bijvoorbeeld al weet dat uw nabestaanden dat niet kunnen betalen. Heeft u hiervoor genoeg geld achter de hand? Dan heeft u deze verzekering niet nodig. Al kunt u ook een uitvaartverzekering afsluiten om het regelen van een begrafenis of crematie uit handen van uw nabestaanden te nemen. Een uitvaartverzekering keert altijd geld uit.

Centraal Beheer heeft geen uitvaartverzekering. Het Nibud geeft u tips en advies.

Een opstalverzekering is er voor eigenaren van een koophuis met een hypotheek. Een opstalverzekering is vanuit de wet niet verplicht. Hypotheekverstrekkers, zoals banken, verplichten deze verzekering meestal wel. Met een opstalverzekering bent u verzekerd voor schade aan het huis zelf. Denk aan schade door storm, inbraak of brand. En dan is het zo dat alles wat ‘nagelvast’ aan het huis zit, onder de opstalverzekering valt. De rest (alles wat u meeneemt als u verhuist) valt onder een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, toch heeft bijna iedereen er een. Ga maar eens na wat de waarde is van alle spullen in uw huis. Bij elkaar opgeteld vaak meer dan u denkt.

Met de Opstalverzekering van Centraal Beheer is uw woning verzekerd. Er is ook een Inboedelverzekering. Ze horen allebei bij onze Woonverzekering, waarbij u zelf kiest wat u verzekert.

Familie achter een laptop

We zitten klaar

Verzekeringen kunnen ingewikkelde dingen zijn. Weet u het even niet meer zeker? Neem dan contact met ons op. We helpen u met uw vragen zodat u weer rustig verder kunt met uw dag. Ook als er midden in de nacht iets gebeurt waarbij we moeten helpen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.