huis voorbereiden bezichtiging

Uw huis voorbereiden op een bezichtiging

Uw huis staat te koop. Het bezichtigen kan beginnen. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw huis tijdens de bezichtiging in de smaak valt? Bereid u voor met onze tips!

Thuis 1 apr 2020 3 minuten

Huis voorbereiden bezichtiging

De advertentie van uw woning is belangrijk voor de bezichtiging. Hiermee interesseert u mogelijke kopers voor uw huis. Het is goed om een zo eerlijk mogelijk beeld neer te zetten van het huis. Laat dus alles van uw huis duidelijk zien. Zo voorkomt u teleurstelling tijdens de bezichtiging.

Open Huizen Dag

De verkoopmakelaar plant met u en de kijkers een bezichtiging in. Tijdens een NVM Open Huizen Dag is een afspraak niet nodig. Als u zich aanmeldt, krijgt u een poster en een vermelding bij uw advertentie. U leidt deze dag zelf de bezoekers rond. Het zorgt voor aandacht en misschien wel dé koper van uw huis.

Voorbereiden op een bezichtiging

Uw huis klaarmaken voor toekomstige kopers

Het klinkt misschien wat cliché, maar het werkt echt. De geur van een vers gebakken appeltaart zorgt voor een warm gevoel. En gezelligheid. Maar zet ook een bos bloemen neer. Dit ruikt niet alleen lekker, het ziet er ook nog mooi uit. Geuren van een huisdier moeten weg zijn voor de bezichtiging begint. Neem uw huisdier met u mee als u weggaat tijdens de bezichtiging.

Een huis met rustige kleuren verkoopt vaak beter. Denk aan witte muren en een wit dekbed. Maar ook aan kussens op de bank met een neutrale kleur. Het huis lijkt hierdoor ruimer. Mensen kunnen ook moeite hebben met de stijl van een huis. Als deze neutraal is, wordt de eventuele koper niet afgeleid door accessoires of felle kleuren. Zorg daarnaast ook voor veel daglicht. Mensen voelen zich prettiger in een ruimte met veel natuurlijk licht. Dus doe vooral in elke ruimte de gordijnen open.

Zorg ervoor dat uw huis goed opgeruimd is. De hal is de eerste indruk, dus haal jassen en schoenen daar weg. Berg voor de bezichtiging ook uw foto’s en de post op. Zo is het huis neutraal en minder persoonlijk. Hierdoor kan de toekomstige koper zich beter voorstellen hoe het is om in het huis te wonen.

Het huis moet voor de bezichtiging echt schoon zijn. Denk daarbij aan de oven, het fornuis en de koelkast. Maak de prullenbak goed schoon en hang schone handdoeken op. De keuken ziet er zo meteen veel frisser uit. Lap de ramen. Dit zorgt voor een prettig uitzicht als mensen naar buiten kijken.

Planten zorgen voor een fijne sfeer in huis. Door de planten voelen mensen zich snel thuis. Vervang oudere planten die er niet meer zo mooi uitzien door nieuwe. Zet ook planten neer in de badkamer en in het toilet. Zo vrolijkt u de ruimtes snel en makkelijk op.

De tuin is een belangrijk onderdeel van de bezichtiging. Het hoort bij de uitstraling van een huis. Zet de containers uit het zicht, maai het gras en haal onkruid weg. Haal daarnaast de auto uit de garage. Zo zien mensen beter hoe groot de garage precies is

Een goed onderhouden huis verkoopt beter. Voor de bezichtiging kunt u (klein) onderhoud uitvoeren. Verf bijvoorbeeld de muren in een neutrale kleur. Maak de dakgoten nog even schoon. Of repareer die lekkende kraan. Bent u zelf niet goed in klussen? Laat het doen door een vakman.

Testronde

Zelfs na het doorlopen van alle tips en een goede voorbereiding, kunt u nog wat punten missen. Laat een vriend of familielid een testronde lopen door uw huis. Zij kijken met een frisse blik. Hierdoor weet u zeker dat u niks mist.

Na de bezichtiging

Heeft u meerdere bezichtigingen gehad, maar blijft een bod uit? Laat de makelaar dan aan de bezoekers vragen wat er niet beviel aan de woning. Zo weet u wat er misschien nog aangepast kan worden. Komen de foto’s anders over? Of misschien moet die verouderde badkamer toch worden opgeknapt. Lees meer over een huis kopen, verkopen of aanpassen op Prettig Wonen.