Vrouw achter laptop

Hoe houdt u thuiswerkende medewerkers gezond?

Steeds vaker werken medewerkers thuis. Hiermee laat u hen vrij in de keuze van de werkplek. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zolang u maar zorgt dat de werkplek voldoet aan de Arbo-eisen. Wij hebben 5 tips voor u.

Zakelijk 3 apr 2018 3 minuten

Arbo-eisen thuiswerkplek

Voor een thuiswerkplek zijn de Arbo-eisen minder streng. Maar u blijft als werkgever verantwoordelijk. Terwijl u geen zicht heeft op de werkplek. Hoe gaat u daar mee om en wat zijn de regels? Dat leest u hier

Het Nieuwe Werken

Thuis werken valt onder Het Nieuwe Werken. Maar dat is niet het enige. Het Nieuwe Werken betekent plaats- en tijdonafhankelijk werken in opdracht van een werkgever. Dat hoeft dus niet per se thuis te zijn

Een goede thuiswerkplek

5 nuttige tips voor een veilige, gezonde werkplek

Bespreek de risico’s van thuiswerken en hoe je deze kunt vermijden. Laat uw medewerkers een verklaring tekenen dat ze daarvan op de hoogte zijn.
Zorg dat medewerkers zelf kunnen controleren of hun thuiswerkplek Arbo-proof is. Met een checklist kunnen zij precies zien of alles in orde is. Of dat aanpassing nodig is. 
Vraag uw medewerkers om een foto te maken van hun thuiswerkplek. Kijk daarna samen of de werkplek voldoet aan de eisen van de Arbowet. Of leg de foto voor aan een Arbo-deskundige.
Bespreek arbeidsomstandigheden en gezondheid in werkoverleggen en functioneringsgesprekken. Zet het als vast punt op de agenda. Zo krijgt het regelmatig aandacht en kunt u eventuele vragen bespreken.
Er is een belastingvrijstelling voor Arbo-voorzieningen. Deze vrijstelling geldt ook voor de thuiswerkplek. Voorwaarde is wel dat u de voorziening vastlegt in een Arbo-plan. En dat uw medewerker deze ook op de thuiswerkplek gebruikt. Ook moet het thuiswerken berusten op een afspraak tussen u en uw medewerker.
Man thuiswerken

Wilt u meer weten? 

Vraag nu gratis het e-book ‘Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden’ van Centraal Beheer aan. Hierin staan alle wetten en regels, veelgestelde vragen en slimme tips bij elkaar. Hét naslagwerk voor ondernemers, managers en HR-professionals.