Man thuiswerken

Thuiswerken en Arbowet: wat zijn de regels

In de krappe arbeidsmarkt van vandaag willen we medewerkers aan ons binden. Dit kan met goede arbeidsvoorwaarden. Flexibel thuiswerken is daar steeds vaker onderdeel van. Maar gelden dan dezelfde Arbo-regels als op kantoor?

Zakelijk 4 apr 2018 2 minuten

Het Nieuwe Werken is hot

Medewerkers werken steeds vaker ook thuis. Dit heeft voordelen. Zoals betere concentratie en minder reistijd. Maar het zorgt ook voor nieuwe vraagstukken. U heeft minder invloed en zicht op de manier van werken. Terwijl u daar wel verantwoordelijk voor bent. Dit vraagt om een andere invulling van verantwoordelijkheden. 

Andere invulling van de zorgplicht

De relatie met uw medewerkers wordt gelijkwaardiger. U heeft beiden verplichtingen. Er ligt meer eigen verantwoordelijkheid bij uw medewerkers. De focus van uw zorgplicht ligt vooral op informeren en voorlichting. En minder op controle. U weet van tevoren nooit zeker of u voldoet aan uw zorgplicht. Maar zorg dat u aan uzelf kunt verantwoorden dat u deze goed invult. 

Thuiswerken en Arbo

Voor thuiswerken zijn de Arbo-regels soepeler dan voor de werkplek op kantoor. Wel blijft u verantwoordelijk voor de thuiswerkplek. Uw medewerkers moeten hun werk veilig en gezond kunnen doen. Dat betekent minimaal een goede stoel en tafel en voldoende verlichting. Maar hoe controleert u dat? Wij zetten 5 tips voor u op een rijtje.
Laptop

Meer informatie? 

Vraag nu gratis het e-book 'Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden' van Centraal Beheer aan. Dan heeft u alle actuele voorwaarden en relevante wet- en regelgeving binnen handbereik. Alles over pensioen, inkomen, zorg en mobiliteit. Met veelgestelde vragen en slimme tips.