Zakelijk

Wel of geen auto van de zaak?

Zakelijk

U bent een goede werkgever. Dus u zorgt goed voor uw medewerkers. Dat doet u onder andere door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Valt een auto van de zaak daar ook onder? En wat komt daar allemaal bij kijken?

5 apr 2018
2 minuten

De kosten van een auto van de zaak

De kosten van een bedrijfsauto hangen af van het soort auto. En of u leaset of koopt. Als u leaset betaalt u een vast maandbedrag aan de leasemaatschappij. Ook betaalt u de brandstof. En u heeft vaak een eigen risico bij schade. Als u koopt betaalt u natuurlijk de auto zelf. Daarnaast betaalt u naast de brandstof ook alle andere kosten. Zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie. 

Hoe zit het met bijtelling?

Rijdt uw medewerker ook privé met de auto van de zaak? En is dit meer dan 500 kilometer per jaar? Dan ziet de Belastingdienst dit als extra loon. Daar moet uw medewerker belasting over betalen. Dit noemen we de bijtelling. De hoogte hangt onder andere af van de cataloguswaarde van de auto. En of de auto milieuvriendelijk is.

Hoe leg ik afspraken vast?

Het is verstandig om van tevoren afspraken over de bedrijfsauto vast te leggen. Bijvoorbeeld hoe hoog de eigen bijdrage is. En wie de schade betaalt welke in privétijd veroorzaakt is. Dat doet u in een bijrijdersovereenkomst.
Blije man in auto

Wilt u meer weten?

Er komt best veel kijken bij een auto van de zaak. Vraag daarom nu gratis het e-book ‘Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden’ aan bij Centraal beheer. Dan heeft u alle actuele voorwaarden en relevante wet- en regelgeving binnen handbereik.