2 collega's

Wat is levensfasebewust personeelsbeleid?

Wat is levensfasebewust personeelsbeleid? Hoe zet je dit goed in? En wat zijn de voordelen, rechten en plichten van werkgever en medewerker?

Zakelijk 5 apr 2018 2 minuten

Verschillende fasen in het leven

Als mensen ouder worden, komen zij steeds in een andere levensfase. Ze krijgen andere wensen en hebben andere dingen nodig. Dit geldt ook voor de situatie op hun werk. Daar kunt u als werkgever rekening mee houden in uw personeelsbeleid. Zo houdt u uw medewerkers gemotiveerd en inzetbaar. En ze blijven waardevol voor uw bedrijf. 

Goede balans tussen werk en privé

Vaak vragen medewerkers een aanpassing van hun contracturen of werktijden. Bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen. Of omdat zij mantelzorger zijn voor hun ouders. De balans tussen werk en privé is heel belangrijk. Als deze goed is, zitten uw medewerkers beter in hun vel. En zijn ze minder vaak ziek. 

Voordelen levensfasebewust personeelsbeleid 

  • Medewerkers blijven fit en geconcentreerd. Hierdoor zijn zij langer inzetbaar.
  • Gemotiveerdere medewerkers presteren beter. Dat is goed voor het resultaat.
  • Minder medewerkers gaan op zoek naar een andere baan. Hierdoor blijven kennis en ervaring binnen uw bedrijf.
  • Medewerkers zijn meer tevreden. Dit heeft een positieve invloed op de werkrelatie.

Flexibel werken en de wet

De Wet flexibel werken maakt het mogelijk om contracturen aan te passen. En ook aanpassing van werktijden en werkplek. In deze wet staat precies wat uw medewerker aan u kan vragen. En of u hiervoor toestemming moet geven. 

Meer informatie voor u

Wilt u meer weten over de Wet flexibel werken? Vraag dan nu gratis het e-book ‘Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden’ aan bij Centraal Beheer. Dan heeft u alle actuele voorwaarden en relevante wet- en regelgeving binnen handbereik.