Vrouw werkt in koffietent

Flexibel werken en zwaarwegend bedrijfsbelang

Door de Wet flexibel werken kunnen medewerkers hun contracturen, werktijden of werkplek wijzigen. Alleen in geval van zwaarwegend bedrijfsbelang kunt u dit weigeren. Maar wat is nu precies zwaarwegend bedrijfsbelang?

Zakelijk 4 apr 2018 3 minuten

Zwaarwegend belang

De wet geeft geen duidelijke omschrijving van zwaarwegend bedrijfsbelang. Wel staan er een aantal voorbeelden in. Dit zijn situaties die voor u ernstige problemen kunnen opleveren. Wij zetten een aantal voorbeelden voor u op een rijtje.

Uw bedrijf aanpassen

Zwaarwegend bedrijfsbelang komt niet snel voor. U moet echt moeite doen om de vraag van uw medewerker te regelen. Dat kan betekenen dat u een nieuwe medewerker aan moet nemen. Of dat u de planning aanpast om de vrijgekomen uren in te vullen.

4 mogelijke verzoeken

Wat kan uw medewerker vragen? En mag u weigeren?

Een medewerker wil minder uren per week gaan werken. Bijvoorbeeld omdat er kinderen zijn. Of omdat hij of zij mantelzorger is voor ouders. Dan moet u serieus kijken wat mogelijk is. In de volgende situaties mag u dit weigeren:

  • U krijgt ernstige problemen met het invullen van de vrijgekomen uren.
  • Er ontstaan ernstige problemen op het gebied van veiligheid.
  • Er ontstaan roostertechnisch ernstige problemen.

U moet dit wel goed onderbouwen. En schriftelijk bevestigen aan uw medewerker. Dit moet uiterlijk een maand voor de gevraagde ingangsdatum. Anders mag uw medewerker de contracturen aanpassen.

Een verzoek om meer uren te mogen werken komt ook voor. Het is fijn dat uw medewerker zo enthousiast is. Maar het is niet altijd haalbaar. Toch moet u ook hier goed kijken naar de mogelijkheden. Situaties waarin u mag weigeren zijn:

  • Er ontstaan ernstige financiële of organisatorische problemen.
  • Er is niet genoeg werk.
  • De vastgestelde formatieruimte of begroting voor personeel is niet voldoende. Ook dit moet u weer goed onderbouwen. En schriftelijk bevestigen aan uw medewerker. 

Uw medewerker kan ook vragen of hij op andere dagen of tijden mag werken. Als u dit goed onderbouwt en schriftelijk bevestigt, mag u dit weigeren. Dat kan alleen als er ernstige problemen ontstaan op het gebied van veiligheid. Of u krijgt roostertechnische, financiële of organisatorische problemen.

Wil uw medewerker graag thuis werken? Of op een andere locatie dan uw kantoor? Dan is een toelichting op de afwijzing aan uw medewerker voldoende.