Voorkom een bekeuring

Een aantal overtredingen per bedrag

En als u zonder uw arm uit te steken afslaat. Ook als u uw fiets op een plek parkeert waar dat niet mag krijgt u € 35,- aan uw broek. En deze is minder voor de hand liggend, maar een gewaarschuwd fietser telt voor 2: een militaire colonne doorsnijden kost ook € 35,-.

U kunt € 55,- euro boete krijgen als u in het donker fietst zonder voor- of achterlicht. Op slecht bevestigde trappers en remmen die niet goed werken, staat hetzelfde bedrag. Als u tegen de rijrichting inrijdt, geen voorrang verleent aan de bus bij de bushalte of een verplicht fietspad negeert kunt u ook € 55,- boete krijgen.

Ook op niet meewerken aan een alcoholcontrole staat dit bedrag. Als u bij een stopbord niet stopt of geen voorrang verleent, kunt u ook € 90,- boete krijgen. Stop op de fiets ook altijd voor rood. Want doorrijden bij een rood verkeerslicht, een rood licht bij een brug, en rood licht bij een overweg kan u een bon van € 90,- opleveren.

U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille . Dat is net als in de auto of op de motor! De boete voor rijden onder invloed is € 100,-. Het aantal glazen dat u kunt drinken voor u 0,5 promille in uw bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van uw gewicht, de snelheid waarmee u drinkt, het soort drank, en of u heeft gegeten.

Voor dit bedrag kunt u worden bekeurd als u geen voorrang verleent aan een blinde met een blindenstok. Ook als u niet stopt voor een voetganger bij een zebrapad of in- of uitstappende passagiers van het openbaar vervoer, kan de politie u voor € 150,- op de bon slingeren. De kans is klein dat u dit van plan bent, maar we noemen ‘m toch maar even: u krijgt € 150,- boete als u fietst op de snelweg of een autoweg.