Fietsen met fietslampen

Op de bon geslingerd: verkeersboetes voor fietsers

We fietsen voor de sport, voor de lol, of om van A naar B te komen. Het is een leuke en een goedkope manier van reizen. Maar kijk uit: u kunt op de fiets een fikse boete krijgen! Even een paar regels op een rij. 

Onderweg 9 apr 2018 2 minuten

Appen is verboden

Smartphonegebruik in het verkeer is natuurlijk erg gevaarlijk. Daarom gold er voor automobilisten al een appverbod. Voor fietsers is het vanaf 1 juli 2019 ook verboden om te bellen, te appen of uw telefoon voor iets anders vast te houden. Dit is in de wet vastgelegd.

Verlichting is verplicht

In het donker is duidelijk zichtbare fietsverlichting verplicht. Het achterlicht moet helderrood stralend zijn. Het voorlicht helderwit of geel. De lampjes hoeven niet aan de fiets te zitten, ze mogen ook bevestigd zijn op het bovenlichaam van de fietser. Ze moeten altijd schijnen, dus niet knipperen.

Voorkom een bekeuring

Een aantal overtredingen per bedrag

En als u zonder uw arm uit te steken afslaat. Ook als u uw fiets op een plek parkeert waar dat niet mag krijgt u € 35,- aan uw broek. En deze is minder voor de hand liggend, maar een gewaarschuwd fietser telt voor 2: een militaire colonne doorsnijden kost ook € 35,-.

U kunt € 55,- euro boete krijgen als u in het donker fietst zonder voor- of achterlicht. Op slecht bevestigde trappers en remmen die niet goed werken, staat hetzelfde bedrag. Als u tegen de rijrichting inrijdt, geen voorrang verleent aan de bus bij de bushalte of een verplicht fietspad negeert kunt u ook € 55,- boete krijgen.

Ook op niet meewerken aan een alcoholcontrole staat dit bedrag. Als u bij een stopbord niet stopt of geen voorrang verleent, kunt u ook € 90,- boete krijgen. Stop op de fiets ook altijd voor rood. Want doorrijden bij een rood verkeerslicht, een rood licht bij een brug, en rood licht bij een overweg kan u een bon van € 90,- opleveren.

U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Het alcoholgehalte in het bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille . Dat is net als in de auto of op de motor! De boete voor rijden onder invloed is € 100,-. Het aantal glazen dat u kunt drinken voor u 0,5 promille in uw bloed hebt, verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van uw gewicht, de snelheid waarmee u drinkt, het soort drank, en of u heeft gegeten.

Voor dit bedrag kunt u worden bekeurd als u geen voorrang verleent aan een blinde met een blindenstok. Ook als u niet stopt voor een voetganger bij een zebrapad of in- of uitstappende passagiers van het openbaar vervoer, kan de politie u voor € 150,- op de bon slingeren. De kans is klein dat u dit van plan bent, maar we noemen ‘m toch maar even: u krijgt € 150,- boete als u fietst op de snelweg of een autoweg.

Fiets met reflector

Reflectoren zijn verplicht

Een fiets moet reflectoren en wielreflectoren hebben. Een rode achterop, tussen de bagagedrager en het spatbord. Witte of gele reflectoren aan de wielen, zo dicht mogelijk bij de velg. En 4 gele reflectoren aan de trappers. Vroeger was een wit achterspatbord ook nog verplicht maar nu niet meer.