Man achter laptop

Heeft mijn medewerker recht op zorgverlof?

Als iemand uit de sociale omgeving van uw medewerker ziek wordt, kan hij of zij zorgverlof opnemen. Lees wat zorgverlof is en wanneer uw medewerker hier recht op heeft.

Zakelijk 7 jul 2017 2 minuten

Voor wie mag mijn medewerker zorgverlof aanvragen?

Medewerkers mogen kort en lang zorgverlof aanvragen voor grootouders, kleinkinderen, broers en zussen of een inwonende tante. Bijvoorbeeld als iemand langere tijd ziek is of hulpbehoevend. Zijn andere mensen afhankelijk van uw medewerker? Denk aan een buurvrouw of een vriend. Ook dan mag uw medewerker zorgverlof aanvragen.

Uw medewerker verleent een korte periode zorg

Volgens de wet mag uw medewerker een paar keer per jaar zorgverlof opnemen. Dit verlof is bedoeld voor kortdurende zorg van iemand uit de sociale omgeving. Bijvoorbeeld de zorg die nodig is na een ziekenhuisontslag. Uw medewerker moet kunnen aantonen dat hij of zij de enige is die voor de persoon kan zorgen.

De voorwaarden van korte periode zorg

Per jaar mag een medewerker maximaal 2 keer het aantal werkuren per week opnemen. U mag kortdurend zorgverlof alleen weigeren als uw bedrijf in de problemen brengt. Heeft uw medewerker eenmaal zorgverlof? Dan mag u dit niet stopzetten. Tijdens het verlof betaalt u minimaal 70% van het salaris door. Uw medewerker bouwt tijdens het verlof gewoon vakantiedagen op.

Langdurend zorgverlof

Per jaar mag uw medewerker maximaal 6 keer het aantal werkuren per week opnemen. Het verlof mag over 18 weken verdeeld worden. 2 weken voor het verlof ingaat moet het schriftelijk bij u aangevraagd worden.

Zorgverlof stopzetten

Ook hier geldt dat u het verlof niet mag stopzetten als het is ingegaan. U hoeft het salaris niet door te betalen tenzij hierover in uw cao andere afspraken staan. Uw medewerker bouwt wel vakantiedagen op.