Moeder en baby

Hoe zit het met ouderschapsverlof?

Een medewerker met kinderen heeft recht op ouderschapsverlof. Dit is een onbetaald verlof waar ouders van kinderen tot 8 jaar recht op hebben. Wij leggen u uit hoe dit zit.

Zakelijk 6 jul 2017 2 minuten

Recht op ouderschapsverlof

Zodra 1 van uw medewerkers een kind krijgt heeft hij of zij recht op ouderschapsverlof. Uw medewerker werkt dan minder om te zorgen voor kinderen (tot 8 jaar). De werkuren en werkzaamheden in de arbeidsovereenkomst veranderen niet. Beide ouders hebben recht op dit verlof.

Berekening ouderschapsverlof

Uw medewerker heeft recht op 26 keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Werkt uw medewerker 32 uur? Dan heeft hij of zij recht op 832 uur ouderschapsverlof. Uw medewerker mag de helft van de contracturen per week opnemen. In dit voorbeeld: 16 uur per week. Een ouderschapsverlof voor een periode langer dan 12 maanden mag in overleg.

Moet u uw medewerker doorbetalen?

Tijdens het ouderschapsverlof heeft uw medewerker geen recht op salaris. U kunt ervoor kiezen om het loon door te betalen. Dit is afhankelijk van wat er in de cao of de arbeidsvoorwaarden staat.

Na de bevalling?

Uw medewerker heeft na de bevalling ook nog recht op 3 dagen ouderschapsverlof. Dit mag u niet weigeren. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden ouderschapsverlof

Uw medewerker moet het verlof binnen 4 weken nadat de baby is geboren opnemen. Bij een ziekenhuisbevalling gaan die 4 weken in zodra de baby thuis is.