Zelfroosteren

De 3 voordelen van zelfroosteren

Werken met ploegendienst heeft niet alleen invloed op het welzijn van uw medewerkers. Het kan ook ingewikkeld zijn om de roosters vol te krijgen. Zeker in de vakantieperiode. Zelfroosteren is een oplossing.

Zakelijk 7 jul 2017 3 minuten

Roosters maken

Flexibele werktijden zijn een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Toch is dat in veel sectoren niet mogelijk en moet er met een rooster worden gewerkt. Met vakanties, is dat vaak extra ingewikkeld. Want hoe krijgt u de roosters vol, zonder dat uw medewerkers eraan onderdoor gaan?

Zelfroosteren als oplossing

Er is een manier: zelfroosteren. In de basis komt het hierop neer: de werkgever geeft aan op welke dagen en tijden er mensen nodig zijn. En hoeveel. Medewerkers beslissen vervolgens zelf welke ploegendiensten ze invullen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het rondkomen van de bezetting.

Voordelen van zelfroosteren

We zetten de voordelen van het zelfroosteren op een rij.

Er wordt al meerdere jaren onderzoek gedaan naar de resultaten bij bedrijven die werken met zelfroosteren. Een van de verbeteringen is de afname van het ziekteverzuim. Tegelijk constateren werkgevers een verhoging van de productiviteit. En ook niet onbelangrijk: zelfroosteren helpt werkgevers zich neer te zetten als aantrekkelijke werkgever. Ook levert zelfroosteren een bijdrage om doelstellingen rondom goed werkgeverschap te realiseren.
Medewerkers zijn ook tevreden over het systeem. Het invoeren en aanleren van zelfroosteren vraagt soms best wat van het personeel Maar uit onderzoeken blijkt dat ze het niet meer willen missen. Het biedt meer flexibiliteit en medewerkers zijn meer tevreden over de balans tussen werk en privé.
En als het gaat om service: klanten hebben vaak ook behoefte aan meer flexibiliteit. Bijvoorbeeld een reparateur die ’s avonds langs kan komen. Of een klantenservice die langer open is. Wie die service kan bieden heeft daar een streepje voor op de concurrentie.
Collega's maken een planning

Goed werkgeverschap

Zelfroosteren kan dus bijdragen aan goed werkgeverschap. Goed om te weten. Uw medewerkers zijn ten slotte belangrijk voor u. Het bedrijf bouwt u met elkaar. Daar denken wij graag over mee. Lees meer over goed werkgeverschap.