Auto's in de file

7 feiten over file

Hè bah, een file. Grote kans dat u er vandaag of gisteren in heeft gestaan. De combinatie van regen en wintertijd zorgt nu eenmaal voor grote drukte. Hoe lang u er ook in staat, het kan altijd erger… 

Onderweg 1 mei 2017 2 minuten

Een file ontstaat ineens

Files. Voordat u er erg in heeft, staat u er ineens in. Vaak zonder duidelijke oorzaak. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 69% van de files zomaar ontstaat. Meestal omdat het zo druk is op de weg. In zo’n 30% is er wel een duidelijke oorzaak. Daar weet Centraal Beheer alles van.

We zorgden zelf voor file

In 1972 verhuisden we van Amsterdam naar Apeldoorn. De medewerkers verhuisden mee. Veel van hen gingen wonen in dezelfde nieuwbouwwijk. ’s Ochtends vertrokken ze allemaal tegelijk naar hun werk. Waardoor ze in Apeldoorn voor een file zorgden. Lees 7 andere feiten over files.

7 feitjes over de file

Waar u liever niet in zit, maar wel over leest

Zondag 29 mei 1955: 1e Pinksterdag. Veel Nederlandse gezinnen uit de Randstad gaan naar de Veluwe. Veel Duitse toeristen trokken juist naar de bollenvelden. En toen ging het mis bij knooppunt Oudenrijn. De rotonde kon de 50.000 auto’s niet verwerken. Zo begon de 1e file in Nederland.

Het overkwam veel autorijders in China. In 2010 was er een file van 100 kilometer die maar liefst 12 dagen duurde. De langste file in de geschiedenis.

De meest extreme avondspits in Nederland was op 25 november 2005. Door zware sneeuwval stonden automobilisten op de A2 tussen Amsterdam en Eindhoven wel 12 uur stil.

Stond u er ook in? Die dinsdagochtend 15 januari 2013? Deze dag was er in Nederland de drukste ochtendspits ooit. Totaal maar liefst 1.007 kilometer lang! Veroorzaakt door sneeuwval.

Wat minder lang geleden was er de drukste avondspits. En wel op dinsdag 1 november 2016. Door veel regen en een paar ongevallen was het die avond erg druk. In totaal stond er 928 kilometer aan file.

November is de drukste filemaand. Dat komt door de wintertijd. Automobilisten moeten 's middags ineens in het donker rijden. Bovendien is het weer vaak slecht. Omdat weinig mensen in deze maand vrij nemen, is het bovendien extra druk op de weg.

In 2009 stonden olifanten in een sloot langs de A4, nadat hun circuswagen was gestrand. Later dat jaar zorgde een kudde rendieren voor een file op de A7. In 2012 was er een file op de A27 door een kangoeroe. Maar niet alleen dieren zorgen voor chaos. Soms ook een ontbijtje. Zoals het 1 euro-ontbijtje van IKEA Delft, dat in de weekenden van 2013 voor files op de A13 zorgde.

Auto in de sneeuw

Wees voorbereid

Gemiddeld staan er veel files in november en de maanden erna. Dit zijn donkere en koude maanden. Als u lang stil staat, kunt u het snel koud krijgen. Leg daarom standaard een deken in de kofferbak van uw auto. Neem een thermoskan met warme koffie mee. En lees deze tips als het op de weg glad is.