Wintertips bij bevriezing en gladheid

De een is dol op de winter. De ander kijkt al weken uit naar de lente. Maar niemand zit te wachten op schade door de kou en gladheid. Gelukkig kunt u vorstschade en schade door gladheid vaak beperken. Of misschien wel voorkomen.

Tips voor de auto en uw huis

Onze tips zijn er voor de mensen die binnen blijven, maar ook voor de mensen die de weg op moeten in de auto. Van tips over uw verwarming tot een tip over het parkeren van uw auto.

Voor u zijn wij altijd bereikbaar

Mocht het ergens fout gaan, dan zijn wij dag en nacht bereikbaar. Zodat het aan het einde van de rit weer goed komt. Of u nu schade aan uw huis of aan uw auto heeft. 

Wintertips

Bij bevriezing en gladheid
Zet uw auto in de garage of onder de carport. Of op een plekje uit de wind. Uw ramen en sloten bevriezen dan minder snel. Smeer met een doekje WD40 op de rubbers van uw deuren. En leg ’s avonds een doek over uw voorruit, zodat de ruit minder snel bevriest. Lees ook de 7 handige tips voor een schone auto.
Winterbanden geven u meer grip. Maar pas altijd op bij gladheid. Ga bij voorkeur niet de weg op. Moet u toch op pad? Vermijd kleinere wegen. Houd minimaal 3 autolengtes afstand van de auto die voor u rijdt. Rijd met beide handen aan het stuur. En houd de weerwaarschuwingen en nieuwsberichten in de gaten. Vergeet ook de mobiele telefoon niet. Daarmee kunt u als het nodig is hulpdiensten bellen. Of familieleden geruststellen. Lees ook onze tips bij een aanrijding. Bijvoorbeeld wanneer u de politie moet inschakelen.
Draai de toevoer van alle vorstgevoelige leidingen dicht, bijvoorbeeld in uw garage. Deze kraan vindt u meestal in de kruipruimte. Zet daarna de kraan nog even open om het laatste water uit de leidingen te laten lopen.

Zet uw verwarming niet uit als u bijvoorbeeld op wintersport gaat. Maar laat de thermostaat op meer dan 10 graden staan. En draai de radiatoren ietsje open. Zo voorkomt u dat uw leidingen kapotvriezen.

In onverwarmde ruimten kunt u een elektrische kachel plaatsen. Let op dat de kachel nergens tegenaan staat en vrij kan blazen. Let ook op dat schade door vorst in uw vakantiewoning niet is verzekerd.

Heeft u een bevroren waterleiding? Laat deze door een deskundige ontdooien. Ondeskundig ontdooien kan leiden tot grote schade.

Is uw muur vochtig? Dan kan bij vorst het vocht uitzetten. Uw voegen of bakstenen kunnen dan kapotgaan. Zoek naar de oorzaak van het vocht in uw muur. Is bijvoorbeeld uw goot verstopt?