Schaatsen als een prof?

Tips om te leren schaatsen

Wilt u leren schaatsen? Dan hoort vallen erbij. Sterker nog, topschaatsers hebben een grote mentale veerkracht. Dat betekent dat zij de moed erin houden. Ook na een valpartij. Laten we eerlijk zijn. U heeft natuurlijk geen zin om een gezellig dagje schaatsen af te sluiten met een bezoek aan de EHBO-post. Het is goed om uw grenzen te kennen. Maar de vallen-en-weer-opstaan-mentaliteit helpt u wel om te blijven proberen. Bijvoorbeeld als u wilt leren overstappen in een bocht.

Angst is een belangrijk gevoel. Door angst weet u beter wat u wel en niet kan. Dit beschermt u tegen gevaarlijke situaties. Iedereen is weleens bang. Toch kunnen topsporters hun angst goed opzij zetten. Vooral hun bange gedachten. Want te veel angst verlamt. Risico’s nemen is onverstandig. Zeker op het ijs. Maar bent u op een veilige schaatsbaan steeds bang om onderuit te gaan? Dan staat u verkrampt op de schaatsen. Zie dan nog maar vooruit te komen. Probeer uw aandacht te richten op uw bewegingen. Zo krijgen gedachten over uitglijden geen kans. U zult zien dat het schaatsen dan steeds natuurlijker gaat.

Topsporters kunnen heel goed focus aanbrengen. Dat betekent dat ze hun aandacht op 1 ding richten. Bijvoorbeeld op de beweging van het schaatsen. Het helpt daarbij om u te richten op waar u mee bezig bent. En niet op het eindresultaat. Denk dus niet: ik moet die grote ronde in 5 minuten schaatsen. Maar denk aan hoe u de beweging zo goed mogelijk kunt uitvoeren.

Schaatsers die te veel met hun tegenstander bezig zijn, schaatsen minder goed. Willen winnen is goed voor prestaties. Maar te veel strijd werkt niet. Dan heb je minder aandacht voor hoe je zelf schaatst. Laat die snelle schaatser dus gewoon lekker voorbij glijden. Uw moment komt nog.

Achter elke topsporter staat een goede coach. Sporters willen zichzelf steeds verbeteren. Dat doen ze door van de tips van hun coach te leren. En kritiek niet persoonlijk op te vatten. Zegt een andere schaatser op de ijsbaan iets over uw schaatsstijl? Denk niet: wat een bemoeial. Maar vraag hem hoe het dan wel moet.