Vakantie
Vakantie

Slecht wintersportweer, veilig skiën

U heeft uitgekeken naar witte pistes en blauwe lucht. De ski's staan klaar om de hoogste toppen te bedwingen. Maar dan hullen de bergen zich in een dikke laag mist. Zo houdt u het leuk en veilig bij slecht wintersportweer.

  • 18 jan 2018
  • 2 minuten
  • 0

Het weer op wintersport

Elke wintersporter droomt van strakblauwe luchten en een dikke laag sneeuw. Maar het is niet altijd goed weer op wintersport. Hevige sneeuwval zorgde dit jaar tijdens de wintersport in Oostenrijk voor problemen. Ook dichte mist of stevige stormen komen regelmatig voor.

Veilig op de ski's

Slecht wintersportweer kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ook al kent u de regels op de piste. Bij mist en sneeuwval ziet u minder diepte. U maakt dan sneller een verkeerde inschatting . Daarom is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Wij helpen u vast op weg met een paar tips.

Slecht wintersportweer

Zo houdt u het veilig en leuk op vakantie 

1

Houd het lokale weerbericht in de gaten

U volgt het beste de lokale weerberichten van het land waar u bent. Deze zijn vaak het meest nauwkeurig. Wilt u weten hoeveel sneeuw er gaat vallen? Dat kunt u bijvoorbeeld zien op de sneeuwradar. Let ook goed op de lawineberichten van uw regio. Houd er rekening mee dat het weer in het berggebied snel kan omslaan.

2

Blijf onder de boomgrens

De combinatie van mist en sneeuwval zorgt voor slecht zicht. Bij minder goed wintersportweer blijft u beter onder de boomgrens. Dit is het gebied op de berg waar nog bomen groeien. De bomen zorgen ervoor dat u meer diepte ziet. Daarboven kunt u minder goed zien.

3

Ga samen

Alleen skiën is eigenlijk nooit aan te raden. Als u samen gaat, kunt u een punt afspreken waar u elkaar weer ziet. Ook kunt u bij slecht zicht elkaars spoor volgen.

4

Pas uw snelheid aan

Dit jaar weet u het zeker. U gaat op de piste uw record verbreken tijdens de wintersport. Het weer kan echter voor een onveilige situatie zorgen. Pas daarom altijd uw snelheid aan de omstandigheden aan.

5

Maak het gezellig binnen

Wat is de wintersport zonder warme chocolademelk en een goede après-ski? Slecht weer is een uitstekend excuus om wat vaker pauze te nemen. En om het extra gezellig te maken met vrienden of familie. Zo wordt het toch een geslaagde wintersport. Weer of geen weer.

6

Let op de skiborden

In het skigebied staan meestal digitale skiborden. Daarop ziet u welke skiliften en pistes open zijn. Vaak vindt u op de borden ook informatie over lawinegevaar.

Veilig naar huis

Slecht weer zorgt vaak voor extra drukte op de weg. Zeker tijdens de wisseldagen als iedereen van en naar de wintersport vertrekt. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten. U kunt ook in 2 delen rijden. Bijvoorbeeld als u vanuit Oostenrijk of Italië rijdt. Door in Duitsland te overnachten, rijdt u misschien net voor of na de drukte.

Houd wegen in de gaten

Een slimme route zorgt voor minder ergernis onderweg. Gaat u na de wintersport weer naar huis? Kijk dan niet alleen naar het weer. Maar ook naar de situatie op de weg van het moment. Bergpassen zijn filegevoelig. Wist u dat er vaak files staan? Als u de bergpassen bekijkt, kunt u zelf de beste route uitstippelen.

Speciaal aanbevolen