lage spaarrente

Waarom is de spaarrente zo laag?

De spaarrente is nog nooit zo laag geweest. Hoe komt dat eigenlijk?

Geldzaken 15 jul 2022 3 minuten

Betalen om te sparen?

Bij veel banken is de rente nu 0,10% of lager. Mensen met veel spaargeld betalen soms om te sparen. Wel zien we dat veel banken de negatieve rente inmiddels weer iets verhogen. Dat komt door de rentestijging bij de ECB.

Wat doet Centraal Beheer?

De hoogte van de variabele rente is afhankelijk van meerdere zaken. Bijvoorbeeld van onze inkomsten en kosten. En van de rente die wij betalen om geld te lenen. Sinds 1 juli rekenen we geen negatieve rente meer. Als de rentes veranderen, informeren we onze klanten hier vooraf over.

lage spaarrente

Sparen is altijd goed

Het is altijd een goed idee om een spaarpotje te hebben, voor onverwachte uitgaven. Een buffer noemen we dat. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of voor reparaties aan de auto. Als u hiervoor geld moet lenen, bent u veel duurder uit. De bufferberekenaar van Nibud helpt u snel en makkelijk bepalen hoe groot uw reservepotje moet zijn.

Dit kan ook met spaargeld

Met geld kunt u nuttige én leuke dingen doen. Het in een oude sok bewaren of onder een matras stoppen, is geen goed idee Daar wordt het echt niet meer waard van en het ligt er ook niet veilig. Staat er een mooi bedrag op uw spaarrekening waar u nog geen plannen mee heeft? Of zoekt u alternatieven nu de rente laag is? We hebben een paar ideeën voor u.