Geldzaken

Waarom is de spaarrente zo laag?

Geldzaken

De spaarrente is nog nooit zo laag geweest. Hoe komt dat eigenlijk? En moet u bij Centraal Beheer straks ook betalen om te mogen sparen?

18 jan 2021
3 minuten

Betalen om te sparen?

Bij veel banken is de rente nu 0,10% of lager. Mensen met veel spaargeld betalen soms al om te sparen. Of kleine spaarders ook gaan betalen, is niet te voorspellen. Banken doen er alles aan om dit te voorkomen.

Wat doet Centraal Beheer?

Bij ons krijgt u nog steeds rente. Negatieve rente willen we voorkomen zolang dat kan. We volgen wel de geld- en kapitaalmarkt. Het kan zijn dat we voor verschillende spaarsaldo’s andere rentes afspreken. Tot € 100.000,- geldt dan bijvoorbeeld een andere rente dan voor een saldo boven € 100.000,-.

lage spaarrente

Sparen is altijd goed

Het is altijd een goed idee om een spaarpotje te hebben, voor onverwachte uitgaven. Een buffer noemen we dat. Bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine of voor reparaties aan de auto. Als u hiervoor geld moet lenen, bent u veel duurder uit. De bufferberekenaar van Nibud helpt u snel en makkelijk bepalen hoe groot uw reservepotje moet zijn.

Dit kan ook met spaargeld

Met geld kunt u nuttige én leuke dingen doen. Het in een oude sok bewaren of onder een matras stoppen, is geen goed idee Daar wordt het echt niet meer waard van en het ligt er ook niet veilig. Staat er een mooi bedrag op uw spaarrekening waar u nog geen plannen mee heeft? Of zoekt u alternatieven nu de rente laag is? We hebben een paar ideeën voor u.