Vlam in de pan

5 tips om een brandje te blussen

Bij een brandende pan is er altijd olie of vet in het spel. Door water kan het vuur alleen maar heviger worden. Wilt u weten hoe hevig? Bekijk dan het filmpje van de brandweer.
Zonder zuurstof heeft vuur geen kans. Dek daarom uw brandende pan af met een deksel of bakplaat. Het vuur dooft dan vanzelf. Laat de pan wel eerst afkoelen. Haalt u de deksel te snel van de pan? Dan kan er opnieuw vuur ontstaan.
Laat de brandende pan op zijn plek staan. Zo voorkomt u dat er op andere plekken brand ontstaat. Of dat u zichzelf brandt aan het hete water, vet of de olie. 
Niet alle blusdekens zijn geschikt om branden met olie en vet te blussen. De kans is dus groot dat zo’n deken vlam vat. 
Heeft u uw keukenbrand zelf geblust? Dan is het toch verstandig om nog even de brandweer te bellen. Het vuur kan namelijk doorslaan naar de afzuigkap of afvoerpijp. Op die, voor u onzichtbare, plekken kan later alsnog brand ontstaan.