Auto's in een showroom

Hoe moet ik een auto overschrijven?

U bent de trotse nieuwe eigenaar van een auto. U moet nog een paar dingen afvinken voordat u wegrijdt. Zoals een autoverzekering afsluiten en de auto overschrijven. Wij leggen uit hoe u dat het makkelijkst kunt doen.

Onderweg 29 nov 2017 3 minuten

Nodig bij auto overschrijven

Koopt u de auto particulier? Dan kunt u de auto overschrijven bij een PostNL-postkantoor. U moet dit zelf doen. En minstens 18 jaar oud zijn en in Nederland wonen. Maar wat heeft u precies nodig om de auto over te schrijven? Neem in ieder geval het papieren kentekenbewijs mee. Of de plastic kentekenkaart die het papieren kentekenbewijs tegenwoordig vervangt. Vergeet ook uw legitimatiebewijs en de tenaamstellingscode niet. Deze staat in een brief van de RDW die u bij de aankoop van uw auto kreeg.

Online auto overschrijven

Steeds vaker schrijven mensen een auto online over. Dit kan door op RDW.nl in te loggen met uw DigiD-code. Houd in ieder geval uw kentekenbewijs en tenaamstellingscode bij de hand. 

Auto bij een garage gekocht

U heeft uw auto bij een RDW-erkende garage gekocht. Dan zorgt deze voor de overschrijving. RDW-erkend betekent dat deze garage van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) kentekens op naam mag zetten. Is de garage niet RDW-erkend? Dan moet u net als bij een particulier de auto laten overschrijven bij een PostNL-kantoor. Ook kunt u online de auto overschrijven. 

Kosten overschrijven

Of u nu de auto overschrijft via een postkantoor of online, de kosten zijn ongeveer € 10,-. Als de auto is overgeschreven op uw naam moet u wegenbelasting te betalen. Ook moet u uw auto verzekeren.

Verkoopt u uw auto?

Dan hoeft u geen verzekeringspremie, APK en wegenbelasting meer te betalen. Als u de auto overschrijft, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar. Dan stopt de autoverzekering. De wegenbelasting stopt vanzelf.