Vliegtuig aan de grond en vrouw met rolkoffer

Wat mag mee in het vliegtuig?

Inpakstress: iedereen heeft er weleens last van. Zeker na al die strenge regels bij een vliegreis. Wat mag nu wel en niet mee in de handbagage?

Vakantie 10 jul 2018 2 minuten

Niet alles mag mee

De Europese Unie heeft speciale veiligheidsregels voor handbagage in het vliegtuig. De controle bij vertrek is streng. Zo werd ik bij mijn laatste vliegreis direct eruit gepikt door de douane. Door een nagelvijl in mijn handtas! Tja, die mag tegenwoordig niet meer in de handbagage. 

Handbagage: even meten

Iedere vliegmaatschappij heeft ook zijn eigen regels voor de maten van uw handbagage. Kijk daarom altijd even op de site van de vliegmaatschappij en meet uw koffertje of tas. Want het is wel heel vervelend als u er pas op het vliegveld achter komt dat uw handbagage veel te groot is!

Handbagage 

Wat mag wel en wat mag niet mee?

U mag vloeistoffen en gels in kleine verpakkingen van maximaal 100 milliliter meenemen. Doe ze in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje. Het zakje mag een inhoud van maximaal 1 liter hebben.

Gebruikt u medicijnen? Neem dan een doktersverklaring of recept hiervan mee. Of haal een medicijnpaspoort bij uw apotheek. U kunt dan bewijzen dat het uw medicijnen zijn en dat u ze nodig heeft tijdens uw reis.

Babyvoeding valt niet onder het maximum van 100 milliliter. Tip: neem kant-en-klare babyvoeding mee of babyvoeding dat al is aangemaakt met water. U mag namelijk niet het gekookte water apart in uw handbagage doen. En u mag natuurlijk alleen babyvoeding meenemen als uw baby meereist.

Na de douanecontrole kunt u nog even inkopen doen in de diverse taxfree winkels op het vliegveld. Koopt u drank of andere vloeistoffen? Dan mag dat mee als handbagage.

Verschillende regels

Check altijd de regels op de site van de maatschappij waarmee u vliegt. Soms heeft een vliegmaatschappij iets andere regels over de veiligheid aan boord.

Let op uw spullen

Diefstalgevoelige spullen neemt u altijd mee in uw handbagage. Hiermee bedoelen we spullen zoals een laptop, tablet, smartphone, camera of sieraden. Veel verzekeraars vergoeden vaak de schade niet als deze spullen meegaan in de ruimbagage. Oh, en nog een tip: zorg altijd voor een reisverzekering!