Bouwvakkers

5 tips voor meer veiligheid op de werkvloer

Struikelen over een loszittend kleed, nonchalant omgaan met regels of een verouderd werktuig. Een ongeluk op het werk kan zorgen voor een hoop ellende. Gelukkig kunt u met simpele aanpassingen de veiligheid op de werkvloer verbeteren.

Zakelijk 5 mei 2018 3 minuten

Arbeidsongeval

Uit cijfers van het CBS blijkt dat gemiddeld 1,4% van alle werknemers verzuimt door een arbeidsongeval. In 2015 verzuimden 96.000 werknemers in Nederland minimaal 1 dag als gevolg van een arbeidsongeval. In de bouwsector was dat gemiddelde 4,8%. En in de metaalsector zelfs 5,1%.

Veiligheid op de werkvloer

Vervelend voor het bedrijf, maar nog vervelender voor het slachtoffer. Veiligheid staat dus voorop en iedere branche kent zijn eigen aandachtspunten. Toch zijn er een paar algemene risico’s die gelden voor de meeste bedrijven. U kunt zich hiervoor verzekeren. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. 

Veiligheid op de werkvloer

5 tips om de veiligheid te verbeteren

Houdt u zich aan wet- en regelgeving? Dan bent u goed op weg. Maar gedrag en het houden aan protocollen telt net zo zwaar. Geef uw medewerkers daarom bijvoorbeeld workshops over veilig werken. Bied ze kennis op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Stel samen regels op en ga met elkaar in gesprek over hoe het werk nóg veiliger kan. Zo kunt u schade zoveel mogelijk voorkomen. Maak veiligheid bespreekbaar. En laat merken dat niemand bang hoeft te zijn om afgerekend te worden als hij of zij schade meldt.
Vallen en struikelen zijn bedrijfsongeval nummer 1. Zorg daarom voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek. Ruim tijdelijk gestald oud papier of oud meubilair in een vluchtroute op. En parkeer fietsen in fietsenrekken in plaats van op de werkvloer. Zo heeft niemand er last van en creëert u overzicht. Wel zo prettig.
Met het juiste gedrag en een opgeruimde werkplek bent u al goed op weg. Maar goede werkkleding die de juiste bescherming biedt mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zorg voor helmen, handschoenen, gehoorbeschermers, mondkapjes en voor schoenen met stalen neuzen. Vervang ze regelmatig. Denk niet alleen aan uzelf en uw medewerkers. Maar schaf extra setjes aan voor als u bezoek krijgt.
Slijtage kan behoorlijk wat problemen opleveren en zorgen voor een onveilige werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een scheurtje in een installatie of een fout in de hardware van een computer. Laat daarom regelmatig uw installaties en machines beoordelen door iemand die er veel verstand van heeft.
Heeft u uw werkplek handig ingedeeld? Is er nagedacht over de looproutes en hoe materiaal wordt aan- en afgevoerd? Loopt alles gesmeerd? Bekijk de logistiek niet alleen vanaf de plattegrond. Maar test het ook regelmatig op de werkvloer. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk moet worden rondgereden.
Collega's op kantoor

Bedrijfsverzekering

Bekijk samen met Centraal Beheer hoe u schade zo veel mogelijk kunt beperken. En zo de veiligheid op de werkvloer kunt verbeteren.