Leegstand in cijfers

279.000 lege gebouwen en andere feiten over leegstand in Nederland.

Tienduizend voetbalvelden. Zoveel vierkante meters kent Nederland nu aan ongebruikt zakelijk vastgoed. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat er begin 2016 zo’n 279.000 gebouwen niet werden gebruikt. Voor twee derde daarvan duurt die situatie al langer dan een jaar. Toch is de leegstand in Nederland licht gedaald, in 2016 stonden ruim 7.000 objecten minder leeg dan een jaar eerder. De daling is vooral te danken aan de woningmarkt: slechts 2 procent van de woningen werd in 2016 niet gebruikt.
Er staan nog altijd veel kantoren leeg in Nederland: ruim een kwart van de kantoren is niet in gebruik. Opvallend is de leegstand van 1.170 schoolgebouwen: een op de acht schoolgebouwen staat leeg. Ook veel winkels in de binnensteden hebben last van leegstand, onder andere door het faillissement van winkelketen Vroom & Dreesmann. Van alle 152.000 winkels werden er in 2016 meer dan 20.000 niet gebruikt, dat is iets meer dan een jaar eerder.
De mate van leegstand verschilt per plaats. In de gemeenten Ede en Schiermonnikoog staat bijvoorbeeld 9 procent van de gebouwen leeg. In gemeenten als Purmerend of Heerhugowaard is dat slechts 1 procent. Limburg kent de grootste winkelleegstand. Van de 18 gemeenten waar tenminste een kwart van de winkels geen gebruiker had in 2016, lagen er 7 in Limburg. In Heemstede en Urk was de winkelleegstand met 3 procent het laagst. Kijk hier om te zien hoeveel leegstand er is in uw gemeente.