Collega's in een levendig pand

Van leegstand naar een levendig pand

‘De Apenrots’ in Apeldoorn wacht op een nieuwe bestemming. Dankzij slim leegstandsbeheer is het gebouw intussen niet leeg en verlaten maar vol creativiteit.

Zakelijk 3 jan 2018 3 minuten

Leegstand in de Apenrots

Na 40 jaar dienst te hebben gedaan als hoofdkantoor, werd de Apenrots te klein voor Centraal Beheer en staat het iconische gebouw leeg. De nieuwe eigenaar Certitudo Capital en architect Hertzberger willen de De Apenrots ombouwen tot ‘Hertzberger Parc’. Een hotspot om te wonen, werken en uit te gaan.

Geen dure beveiliging

De realisatie van ‘Hertzberger Parc’ laat nog even op zich wachten. In de tussentijd trok de leegstand veel hangjongeren en vandalen. Dure beveiliging dan maar om het bijzondere gebouw te bewaken? Nee, leegstandbeheerder Gapph geeft nu creatieve invulling aan de leegstand.

Collega's aan het brainstormen

Natuurlijke beveiliging

“De Apenrots is één van de grootste leegstandsbeheerprojecten van Nederland”, vertelt Johan van Haaster, directeur van Gapph. Ze vroegen fotografen, beeldhouwers en andere kunstenaars tijdelijke ruimtes te huren. De Apenrots is nu niet langer verlaten, maar een bruisende omgeving.

Brug slaan naar de toekomst

Een goed ontworpen gebouw kan inderdaad van functie veranderen, al is daar wel meer voor nodig dan enkel een goed ontwerp. Johan van Haaster van Gapph: “Het is belangrijk dat een eigenaar open staat voor creatieve oplossingen tijdens de leegstand en ook nadenkt over de toekomst van het gebied.”