Stuur en dashboard

Weet u wat die dashboardlampjes betekenen?

Als u de auto start, is het goed dat de dashboardlampjes branden. Maar daarna ziet u ze liever niet meer branden. Maar stel dat er toch ineens eentje aangaat. Of meer. Weet u dan wat u moet doen?

Archief 12 aug 2017 3 minuten

60% weet het niet

Weet u wat de dashboardlampjes betekenen in uw dashboard? Als u het niet weet: u bent niet de enige. 60% van de Belgische autorijders weet het ook niet. Dit blijkt uit onderzoek van de Belgische versie van de ANWB. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 25% gewoon doorrijdt als er een lampje brandt. Terwijl die lampjes niet voor niets branden. Er is dan iets mis met uw auto. Wat gevaarlijk kan zijn. Vooral bij rode lampjes moet u meteen in actie komen. Is het oranje? Ga dan snel naar de garage.

Gif dashboard

Bel de pechhulp

Brandt er een rood lampje? En moet u echt naar de kant? Ga dan niet zelf aan de slag met de motor. Dat kan gevaarlijk zijn, vooral als de motor heel warm is. Bel in plaats daarvan de pechhulp. Misschien bent u daarvoor wel verzekerd. Of heeft u een abonnement. Is dat niet zo? Dan is er ook altijd nog pechhulp zonder abonnement of verzekering. Lees welke pechhulp het beste bij u past.

Wees de waarschuwing voor

Niet alleen de dashboardlampjes waarschuwen u als er iets mis is met uw auto. Ook de geluiden in uw auto waarschuwen u. Maar misschien kunt u zo’n waarschuwing voor zijn. Bijvoorbeeld als u een gebruikte auto koopt. Als u de kentekencheck doet, ziet u wat er vaak mis is met deze auto. Dan kunt u daar op letten voordat het te laat is. En het dashboardlampje gaat branden.