Autosleutel wordt overhandigd

Een auto kopen van familie: 5 valkuilen

Wilt u een auto kopen van familie? Dat is vaak ingewikkeld. Het betekent niet dat u dat niet moet doen. We zeggen ook niet dat u het wel moet doen. Maar houd rekening met de 5 valkuilen. 

Archief 11 jun 2018 2 minuten

Handel niet met familie

Met familie moet u wandelen, niet handelen. Dat is een bekende spreuk. Als u zaken doet met familie, kan dat veel gedoe opleveren. En dat geldt ook als u een auto wilt kopen. Maar ja, stel dat een oom een auto te koop heeft. Of iemand anders van uw familie. En die auto is erg gaaf. En niet duur. 

Soms gaat het fout

Met sommige familielieden heeft u een goede band. Die vertrouwt u helemaal. Ook als hij of zij een auto verkoopt. Vaak gaat het gewoon goed. En is de auto echt een droomauto. Maar soms valt het tegen. Houd daar rekening mee als u een auto koopt van familie. Bereid u voor op de volgende 5 situaties. 

Let op de 5 valkuilen

Een auto kopen van familie: dit kan er gebeuren

Heeft u een goede band met het familielid dat de auto verkoopt? Misschien weet hij of zij dan heel veel over u. Bijvoorbeeld dat u niet veel geld heeft. Dat u lastig nee kunt zeggen. Dat u conflicten vermijdt. Dat u niet zakelijk bent. Of dat u een echte familiefan bent. Allemaal informatie die het familielid kan gebruiken. Om de prijs te verhogen. Of om de auto aan te prijzen.

Maar ja, wat kunt u doen? Misschien kent u dat familielid ook goed. En weet u hoe hij of zij te beïnvloeden is.

Uw familielid wilt u graag vertrouwen. Maar blijf toch zakelijk. En onderzoek of de vraagprijs van de auto juist is. U kunt een kentekencheck laten doen, waardoor u kunt zien wat de auto ongeveer waard is. Of u schakelt allebei een deskundige in die de waarde van de auto bepaalt. Zet de prijzen naast elkaar. En spreek af dat het gemiddelde van die 2 de verkoopprijs is.

Een paar weken na de koop valt de motor uit. Dit kan geen toeval zijn. Denkt u. En u had dat familielid nog wel vertrouwd. Voordat u woedend wordt: tel tot 10. En stel uzelf 2 vragen. Is de auto van tevoren gekeurd? Was alles gewoon goed? Heeft u 2 keer een ja als antwoord? Dan had u waarschijnlijk gewoon vette pech. Autoschade kan ineens ontstaan. Op de meest vreemde momenten. Daar kan dat familielid niets aan doen. 

Een familiereünie is altijd gezellig. Totdat iemand over auto’s begint. En dan gaat het natuurlijk ook over uw auto. En de zwakke punten die de auto volgens u had. Die dat familielid echt wel had moeten noemen. Hij of zij ontkent dat natuurlijk. En dan gaat de rest van de familie zich er ook nog eens mee bemoeien. Weg gezelligheid. Wat te doen? Ga naar de wc. En als u terugkomt, zijn ze al begonnen over een ander onderwerp. Hoopt u …

Stel, u heeft alweer een andere auto. En de auto die u van uw familie kocht, heeft u alweer verkocht. Dan blijft de koop u misschien toch irriteren. Iedere keer als u dat familielid ziet, denkt u er weer aan. En wordt u weer boos. De spanningen blijven. Misschien kunt u een biertje met de koper drinken. En er zo een streep onder zetten. Of u ziet het als een wijze les. En u zal nooit meer een auto kopen van familie.

Airbag van auto

Denk aan de verzekering

Gaat u echt die auto kopen van familie? Zet die dan op uw naam. Sluit een autoverzekering af. En een pechhulpverzekering. Voor het geval die auto toch kapot gaat. Dan repareren we de schade ter plekke. Als het kan. Anders brengen we u thuis. De schade aan uw familie kunnen we helaas niet herstellen.