Pech met uw auto

Wat u zelf kunt doen bij autoproblemen?

Met een startkabel krijgt u de accu weer vol. Koppel de kabel aan uw accu en aan de accu van een andere auto. Vraag de andere automobilist te starten. Na 10 minuten kunt u uw auto ook weer starten.
Een dynamo levert energie aan de accu. Aan een kapotte dynamo kunt u niets doen. Die moet een garage vervangen. Maar u kunt er wel voor zorgen dat uw accu weer volloopt. Dankzij de startkabels. Is uw accu eenmaal weer vol? Rijd dan naar de garage om uw dynamo te laten controleren. Laat dan wel even de autoradio en airconditioning uit. Zij verbruiken energie. Hoe meer ze verbruiken, hoe sneller uw accu leeg raakt. 

Krijgt u tijdens het rijden een lekke band? Rem dan niet direct, maar geef juist een beetje gas. Zo krijgt u weer controle over het stuur, waarna u rustig naar de kant kunt gaan. Wilt u weten hoe u een band repareert of een wiel verwisselt? Kijk dan op YouTube naar 1 van de instructiefilmpjes.

Dat u de deur niet meer open krijgt, kan verschillende oorzaken hebben.

  • Misschien reageert de auto niet meer op de sleutel. Warm dan de sleutel op met uw handen.
  • Is uw slot bevroren? Spuit er dan ontdooispray op. Of maak uw sleutel eerst warm met een aansteker.
  • Reageert de auto niet op de afstandsbediening? In veel afstandsbedieningen zit een gewone sleutel verborgen waarmee u de auto wel open krijgt. In het instructieboekje ziet u of er een sleutel in uw afstandsbediening zit.
  • Zit uw sleutel nog in uw auto? Kijk dan eerst of u via de achterklep naar binnen kan. Is die ook op slot? En ligt de reservesleutel 100 kilometer verderop bij u thuis? Tel dan eerst tot 10. Haal rustig adem. En vraag uw verzekeraar om pechhulp.

In moderne auto’s zit een elektrisch netwerk, waar alle elektrische onderdelen aan gekoppeld zijn. Een radiotoren of telefoonmast kan dit elektrisch netwerk storen. Dan doet uw auto ineens niets meer. Duw uw auto dan uit de buurt van de toren of mast. U kunt ook de accuklemmen losmaken en weer vastdoen. Dit werkt als een soort control-alt-delete voor de auto. Klinkt dit moeilijk? Bel de pechhulp-organisatie waar u bij aangesloten bent. Zij regelt het graag voor u.

Ging het mis bij het tanken? Doe niets! Zolang u de auto niet start, blijft de schade beperkt. Zorg ervoor dat de ‘foute’ brandstof op een veilige manier uit de tank wordt gehaald. Nou ja, u moet wel iets doen: de pechhulp-organisatie bellen waar u bij aangesloten bent. Deze zorgt er dan voor dat de ‘foute’ brandstof op een veilige manier wordt verwijderd. Rijdt u al even, en merkt u dan dat u fout heeft getankt? Oeps. Parkeer uw auto zo veilig mogelijk aan de kant van de weg. En bel uw verzekeraar.

Wilt u uw auto starten en lukt dit niet? Zet dan het contact uit. Zet de auto in de hoogste versnelling. Stap uit uw auto en duw deze zachtjes heen en weer. Grote kans dat de motor het weer gaat doen . Maak wel snel een afspraak met de garage. Want dat de startmotor het niet meteen doet, betekent misschien dat hij versleten is.