Medwerkers kijken naar laptop

5 tips: cyberveilig gedrag bij medewerkers

Bij cyber security denkt u al snel aan techniek. Maar wist u hoe belangrijk mensen zijn bij de beveiliging van uw bedrijf? Met deze 5 tips voor cyberveilige medewerkers geeft u ze een glansrol.

Zakelijk 22 nov 2018 2 minuten

Maak uw mensen alert

Niet alles is wat het lijkt. Zeker online. Maak uw medewerkers bewust van cyberrisico's. En zorg dat ze veilig met de informatie van uw bedrijf omspringen.

Pak samen cybercrime aan

Veilig werken is een zaak van iedereen. Betrek al uw mensen bij het beschermen van uw bedrijf. Want alleen samen verlaagt u cyberrisico's echt.

Cyberveilige medewerkers

5 tips om samen cybercrime aan te pakken

Een verdacht telefoontje of een dubieuze mail waarop is geklikt? Zorg dat uw mensen het aan iemand kwijt kunnen. Stel een meldpunt voor cyberincidenten in. Dat kan de ICT-servicedesk zijn. Of geef iedere afdeling een 'ambassadeur'. Zet cyber security ook op de agenda bij het teamoverleg. En beloon goede tips. Op die manier zorgt u voor bewustzijn én betrokkenheid; cyber-alerte medewerkers dus.

Veel mensen gebruiken eenvoudige wachtwoorden. Of steeds dezelfde. Maar die zijn snel te kraken of te raden. Leer uw medewerkers wat sterke wachtwoorden zijn. En maak het beleid dat ze deze regelmatig vernieuwen. Met een password manager maken ze op een makkelijke manier unieke wachtwoorden aan. Nog veiliger: laat uw mensen in meer stappen inloggen. Naast een wachtwoord moet uw medewerker dan ook een SMS of code van een app invoeren.

Cybercriminelen werken steeds slimmer. Ze sturen 'phishingmails' die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Zó echt dat veel mensen erin trappen. Hackers proberen zo toegang te krijgen tot uw systemen. Of gevoelige data te ontfutselen. Leer uw medewerkers phishingmails te herkennen. En test of ze hier alert op zijn. Bijvoorbeeld door ze tijdens het werk nepmails te sturen.

Cyberveilige medewerkers gebruiken geen openbare wifi-netwerken. Want dan zet u de achterdeur open voor hackers en dat maakt uw bedrijf kwetsbaar. Maar het gaat verder dan ICT. Laat bijvoorbeeld geen documenten op de printer slingeren. Of neem geen onbeveiligde USB-sticks met klantgegevens mee naar huis. Maak duidelijke afspraken met uw medewerkers over uw informatiebeveiliging. Vertel wat u van ze verwacht en wat ze moeten doen als er iets gebeurt.

Blijf continu aandacht besteden aan cyberveilig werken. En zorg voor variatie om het leuk te houden. Train medewerkers via een e-learning. Of organiseer hackdemo's. Daarbij laten 'ethisch hackers' zien wat er gebeurt bij cyberattacks. Games werken ook goed. Een pubquiz zet u zelf eenvoudig in elkaar. Zo houdt u cyberveilige medewerkers. En voorkomt u vervelende incidenten.

Team achter laptop en pc

Inzicht in cyberrisico's

Weten welke digitale risico’s uw bedrijf loopt? Onze cyberexperts brengen deze graag voor u in kaart. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk voor het Cyber Security-assessment en onze andere cyberoplossingen op centraalbeheer.nl/cyber.