Medewerkers achter laptop aan telefoon

Help, zijn we gehackt?

Hoe eerder u een hack herkent, hoe beter. Wat zijn de signalen? En hoe reageert u op incidenten? Voorkomen is natuurlijk nog beter. 6 praktijkvoorbeelden geven u concrete aanknopingspunten.

Zakelijk 22 nov 2018 2 minuten

Spoor cybercrime snel op

Cyberaanvallen zijn vaak al lang aan de gang. Gemiddeld duurt het ruim een half jaar voor bedrijven er iets van merken. Dat is niet nodig. Want hoe slim cybercriminelen ook zijn, ze laten vaak wel een spoor achter.

Houd hackers in de gaten

Hoe alert uw bedrijf ook is, een hack is niet altijd door mensen te herkennen. Soms sluipen inbrekers uw computersystemen binnen zonder dat u er iets van ziet. Gelukkig zijn ook daar slimme oplossingen voor.

Is uw bedrijf gehackt?

Zo herkent u de signalen

Een gek scherm dat soms in beeld verschijnt. Mails die blijven hangen. Of medewerkers die moeite hebben met inloggen. De computer geeft ten onrechte aan dat er te vaak een verkeerd wachtwoord is ingevuld. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat u bent gehackt. Zorg dat uw medewerkers incidenten direct melden. En laat de zaak onderzoeken door een securityspecialist.

Inlogpogingen vanaf een ongebruikelijke plek. Meer dataverkeer op uw netwerk dan normaal. Ook naar plaatsen die u niet kent. Laat uw systemen digitaal monitoren door een expert. Dan weet u het onmiddellijk wanneer u wordt gehackt. Door direct maatregelen te nemen, voorkomt u dat een cybercrimineel dieper in uw systemen doordringt.

U googelt uw website. Daar wacht u een onaangename verrassing. In plaats van uw eigen producten worden er bijvoorbeeld illegale medicijnen verkocht. Houd dus een oogje op uw website. Ook die kunt u laten monitoren.

De directeur mailt tijdens zijn vakantie: hij wil een fors bedrag over laten maken. Waarschijnlijk niet de normale gang van zaken, wel een geval van CEO-fraude. De e-mail is gehackt. En de accountgegevens van de directeur zijn buitgemaakt. Een expert helpt u de oorzaak te vinden en het lek te dichten. Maar het begint met medewerkers die alert zijn op 'vreemde' vragen.

U hebt het contract bijna binnen. Ineens blijkt uw concurrent nét onder uw prijs te zitten. Puur toeval? Of digitale bedrijfsspionage door een inbraak op uw e-mail? Als uw klantdata ineens online staan, hoeft u niet te twijfelen. Dan zijn uw digitale systemen zeker gehackt. Laat ze doorlichten op zwakke plekken. Bijvoorbeeld door een 'ethisch hacker'. Dit is een expert die u helpt gaten in uw beveiliging te vinden.

Uw computersystemen zitten op slot. Op het scherm staat dat de systemen gegijzeld zijn. Of u zo vriendelijk wilt zijn om losgeld te betalen. Anders blijven de systemen geblokkeerd en ligt uw bedrijf stil. Haal er direct een expert bij, dat is het beste. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Bescherm uw bedrijf tegen ransomware en andere online bedreigingen. En verbeter uw cyber security.

Medewerkers bij computer

Uw cyberrisico’s 

Onze cyberexperts brengen deze graag voor u in kaart. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk voor het Cyber Security-assessment en onze andere cyberoplossingen op centraalbeheer.nl/cyber.