Onderweg
Onderweg

Veilig op pad met de elektrische fiets

Geweldig, zo’n elektrische fiets. Als u ouder bent. Maar ook als u iedere dag ver gaat fietsen. Bijvoorbeeld naar uw werk. Met die hoge snelheid schiet het lekker op. Al moet u wel extra opletten. Lees hoe u veilig e-fietst. 

  • 2 mei 2018
  • 3 minuten
  • 1

Meer fietsers kwamen om

In 2017 waren er minder doden in het verkeer. Dit blijkt uit het rapport dat het CBS op 25 april presenteerde. Maar voor het eerst zijn er meer fietsers dan autorijders omgekomen. Waarschijnlijk komt dit door de elektrische fiets. Veel mensen vergeten dat deze anders fietst dan een normale fiets.

Zo’n fiets gaat sneller

Veel 65-plussers kopen een elektrische fiets. Sommigen hebben lang niet gefietst. Nu ze weer fietsen, gaat hun fiets sneller dan ze gewend waren. Hierdoor gaat het vaak mis. In 2017 verongelukten 47 e-fietsers van 65+. Bijna 50% meer dan in 2016. Daarom is het nog belangrijker om veilig te fietsen.

Denk aan uw snelheid

Zo fietst u veilig met uw elektrische fiets 

1

Val op met kleur en geluid

Met een elektrische fiets bent u sneller bij een andere fietser dan u denkt. Zorg er daarom voor dat de ander u ziet en hoort aankomen. Draag opvallende kleding. Bijvoorbeeld een vestje dat licht geeft. En bel steeds als u iemand gaat inhalen.
2

Begin rustig

Neem de tijd om te wennen aan uw elektrische fiets. Begin daarom rustig. Rijd met uw fiets eerst op wegen waar niet veel verkeer is. Vermijd de spits. En rijd in het begin wat zachter. Bouw daarna langzaam op naar 25 kilometer per uur. 
3

Rem op tijd

Met een elektrische fiets kunt u 25 kilometer per uur rijden. Hoe harder u fietst, hoe langer het duurt voor u stilstaat. Rem daarom op tijd af als u een bocht ingaat. Stop op tijd met trappen. Zo voorkomt u dat u de bocht mist. En tegen een paaltje rijdt. 
4

Zet een achteruitkijkspiegel op het stuur

Met een achteruitkijkspiegel kunt u verkeer achter u beter in de gaten houden. Zonder om te kijken. Daardoor slingert u minder. Vooral als u snel gaat, kan dat slingeren voor gevaar zorgen.
5

Zet het zadel lager

Als u het zadel lager zet, stapt u makkelijker op en af. En heeft u minder kans op ongelukken. Want deze gebeuren het meeste tijdens het op- en afstappen.
6

Zet een fietshelm op

Een fietshelm is niet verplicht. Maar het is wel zo verstandig. Zeker met deze snelheid. Wist u dat u met een elektrische fiets net zo hard rijdt als racefietsers? En die dragen niet voor niets een helm. 

Leer de fiets kennen

Wilt u zeker weten dat u veilig fietst op uw elektrische fiets? Vraag dan advies aan de fietswinkel. Ze helpen u graag. Maak een proefrit. Zo leert u de fiets beter kennen. U kunt ook vragen of ze de maximum snelheid willen verlagen. Zodat u bijvoorbeeld maximaal 20 kilometer per uur kunt rijden. 

Verklein de kans 

Het zal u maar gebeuren. Een ongeluk met uw elektrische fiets. De schade aan uw fiets kan uw verzekering meestal nog wel vergoeden. Maar stel dat u gewond raakt. Of erger. Als u veilig fietst, is de kans daarop kleiner. En zeker als andere e-fietsers dat ook doen. Wie weet heeft het CBS volgend jaar dan beter nieuws. 

Speciaal aanbevolen