Starters hebben het nog moeilijk

Wat weet u van de startersmarkt?

Starters hebben het nog altijd lastig op de woningmarkt. Niet alleen de huizen­prijzen spelen hen parten. We kijken voor u naar de markt voor starters. 

Volgens het kadaster zijn er 3 soorten starters

Iemand die alleen (alleenstarter) of samen met iemand (samenstarter) voor het eerst een woning koopt. Een combistarter is iemand die een woning koopt samen met iemand die al een woning bezit. Het aantal koopstarters dat samen met een doorstromer koopt, neemt de laatste jaren sterk toe. Het aantal alleenstarters neemt af.

De invloed van prijsstijgingen

De prijsstijging van woningen zorgt voor een toename van het aantal combistarters met een stijging van 6%. Verder valt op dat de afgelopen jaren de gemiddelde leeftijd van alle starters is opgelopen. We zien minder starters tot 27 jaar terwijl de leeftijdsgroep tussen 27 en 35 jaar groeit. Wat daarbij opvalt is dat driekwart van de starters die op dit moment koopt, beschikt over eigen middelen. Dat zien wij aan de gemiddelde LTV die ruim onder de 100% ligt.

Verdeling over woningtypen

Bij alleenstarters zijn appartementen het meest populair. De andere groepen kiezen vooral voor tussenwoningen. Oudere samenstarters kopen de laatste jaren vooral meer appartementen. Alleenstarters en samenstarters kopen vooral in het goedkope- en middensegment van de markt. Combistarters kopen vooral in de dure en midden-dure sector.

Starters hadden het de afgelopen jaren lastig

Vooral door de gestegen huizenprijzen. Ook hadden ze last van (professionele) verhuurders die vaak zonder ontbindende voorwaarden konden financieren en bovendien fors overboden. En het verdwijnen van de ‘jubelton’ maakt schenkingen van ouders voor de aankoop van een eerste woning minder aantrekkelijk. Daarnaast kunnen ze vanwege een studieschuld vaak minder lenen, wat de positie van starters met verplichtingen aan Duo er niet makkelijker op maakt. De herintroductie van de basisbeurs kan hierop in de toekomst mogelijk een positief effect hebben.

Wat kunnen wij voor starters betekenen?

Op onze site staat een artikel over hoe starters een hypotheek kunnen regelen op de woningmarkt. En u vindt er 7 tips over hoe deze groep toch aan een huis kan komen. Als adviseur denkt u uiteraard mee over de financiering. En daarbij gaat het natuurlijk ook om het inleven in de situatie van de klant. We hopen dat de informatie in dit artikel u daarvoor wat handvatten geeft. En als u in gesprek bent over de woonlasten, dan kunt u vanaf mei van dit jaar ook het Groen Leningdeel bij deze klanten inzetten. Misschien dat u daarmee net even het verschil kunt maken.
Lees alle nieuwsberichten