Nieuw pensioen­stelsel komt eraan 

De belangrijkste veranderingen op een rij

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet. Als binnenkort ook de Eerste Kamer groen licht geeft, gaat het systeem volledig op de schop. Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rij. 

De regels voor ons pensioen worden grondig herzien

De wetgever vindt dit nodig omdat onze samenleving verandert. We worden ouder en wisselen vaker van werkgever. In maart is het voorstel naar de Eerste Kamer gestuurd. Als deze akkoord gaat, worden de nieuwe regels op 1 juli 2023 van kracht. Toch gaat het nog wel even duren voor alle pensioenen hierop zijn aangepast. Uitvoerders krijgen hiervoor de tijd tot 1 januari 2027.

Dit zijn de belangrijkste veranderingen in het kort

  • Duidelijker en persoonlijker pensioen:
    Opbouw gaat via een premieregeling. Iedere Nederlander kan zijn persoonlijk pensioenvermogen online zien.
  • Pensioen beweegt mee met de economie:
    De verwachting is dat het pensioen vaker en eerder omhoog gaat dan nu het geval is.
  • Extra keuzerecht op pensioendatum:
    Iedereen die met pensioen gaat, mag vanaf januari 2024 10% in 1 keer opnemen. Bijvoorbeeld voor een mooie reis of een verbouwing.
  • Pensioen sluit beter aan op de loopbaan:
    Het nieuwe stelsel sluit beter aan op wisselen van baan of starten van een eigen bedrijf.
  • Andere regels voor partnerpensioen:
    Er komt 1 soort partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum, waarbij de uitkering onafhankelijk is van het aantal gewerkte jaren. Het partnerpensioen wordt verzekerd met een risicoverzekering.

Gevolgen voor jouw klanten

De pensioen­uitvoerders moeten met de nieuwe regels aan de slag. Zij gaan alle deelnemers informeren. Hebben jouw klanten nu al vragen? Dan kun je ze verwijzen naar het artikel op onze website. Daarin hebben we de onderwerpen uit deze nieuwsbrief nog wat verder uitgewerkt. 

Zelfstandig ondernemers

Ook in het nieuwe pensioen­stelsel bouw je pensioen op via een werkgever. Zzp’ers moeten dus hun eigen voorzieningen blijven regelen. Daar blijven dus volop advies­mogelijkheden. 

Meer weten?

Uitgebreide informatie vind je ook op de website van de overheid.
Lees onze samenvatting Lees alle nieuwsberichten