Energie­label omhoog, kosten omlaag

Dure boodschappen drukken op verduurzaming

Bijna de helft (44%) van de Nederlanders geeft minder prioriteit aan verduurzamen vanwege dure dagelijkse boodschappen. Maar investeren in het energielabel kan op termijn juist kosten besparen. 
De hogere energieprijzen en -rekeningen, hebben de wens tot woning­verduurzaming in Nederland flink aangewakkerd. Tweederde van de Nederlanders doet al aan ‘kleine’ besparings­maatregelen, zoals de thermostaat enkele graden lager (65%) en korter douchen (61%). De volgende stap in verduurzaming, bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp, is lastiger. Dat komt enerzijds omdat het meer inspanning vraagt en complexer is. Maar ook omdat de prioriteit nu bij de eigen portemonnee ligt door duurdere boodschappen. Dit komt uit een door Centraal Beheer uitgevoerd onderzoek over duurzaam wonen. Onzekerheid over regelingen (salderingsregeling) en onvoldoende eigen geld spelen ook een rol bij de terughoudendheid van klanten. Daarnaast is er deels onbekendheid met de financierings­mogelijkheden.

Adviseurs kunnen een rol spelen bij verduurzaming

Het lijkt eenvoudig, maar toch neemt nog niet iedereen duurzaamheid mee in de adviesgesprekken. Er moet immers al zoveel voor een hypotheek besproken worden. Voor klanten biedt verduurzaming echter vrijwel altijd meerwaarde. Zeker bij oudere huizen: maar liefst 29 procent van de bewoners van huizen die zijn gebouwd voor 1920, hebben (nog) niets of nauwelijks iets verduurzaamd, maar willen dat wel.

Voor elk huis met energielabel C of lager zijn er kansen

Heeft een huis energielabel G of F? Dan heeft jouw klant waarschijnlijk veel last van tocht en vocht in huis en een hoge energierekening. De kostbare energie vliegt het huis weer uit via de niet geïsoleerde delen en kieren. Maar ook bij een huis met energielabel B tot en met E valt met duurzame maatregelen zeker nog winst te behalen. Voor je klanten – en voor jou – hebben we alles over het verbeteren van het energielabel op een rij gezet. En klanten die nog niet weten welke mogelijkheden bij hen passen, kunnen onze online scan doen.

Rentekorting op Groen Leningsdeel

Vanaf medio mei biedt Centraal Beheer klanten een rentekorting op het deel van hun hypotheek dat ze voor verduurzaming van de woning gebruiken. Eenvoudig te regelen bij nieuwe, maar ook bij bestaande hypotheken. De voorwaarden en hoe je dit voor je klanten regelt, staan volgende maand in onze nieuwsbrief.

Bij het verduurzamen van de woning dalen voor jouw klanten hun energiekosten én de maandlasten. En op termijn profiteren ze ook van een gunstiger energielabel. Zo maken we met elkaar de wereld een stukje duurzamer.

Lees alle nieuwsberichten