Slimme tips voor de belasting­aangifte

Voor 1 mei moeten de meeste mensen weer belasting­aangifte doen. Niet het fijnste klusje van het jaar. Met onze tips helpt u uw klanten snel op weg.

Tips en weetjes 

Huis gekocht of verbouwd?

Laat uw klanten weten dat veel kosten voor de aankoop of verbouwing van een huis aftrekbaar zijn. Niet alleen uw advieskosten, maar ook de notaris- en taxatiekosten. 

Aangifte ‘jubelton’ eigen woning 2022

Heeft uw klant in 2022 een schenking ontvangen voor het kopen of verbouwen van een eigen woning? Deze schenking was in 2022 nog tot € 106.671,- onbelast. In 2023 daalde deze schenkingsvrijstelling naar € 28.947,-. In 2024 verdwijnt deze regeling helemaal. 

Benut de middelingsregeling en bespaar nu het nog kan

Voor klanten van wie het inkomen per jaar sterk wisselt is de ‘middelingsregeling’ nog interessant. Bijvoorbeeld voor een zelfstandig ondernemer met wisselend inkomen. Of als iemand een tijd onbetaald verlof heeft opgenomen. Met de ‘middelingsregeling’ kijkt de Belastingdienst naar de gemiddelde belasting over 3 jaar. Dit kan voordelig uitpakken. Het laatste tijdvak waarover nog gemiddeld kan worden is 2022-2023-2024.

Dividendbelasting terugvragen

Had uw klant in 2022 beleggingen? En ontving uw klant dividend? Dan betaalde hij waar­schijnlijk 15% dividendbelasting. Die kan men vaak terugvragen, omdat in Nederland ook al belasting betaald wordt over het box 3-vermogen. 

Het jaaroverzicht van Centraal Beheer staat klaar

Klanten van Centraal Beheer vinden hun jaaroverzicht in Mijn Centraal Beheer of in de app

Veranderde er iets in 2022?

Veel is vooraf al ingevuld in de aangifte. Klanten die in 2022 een woning kochten of van baan wisselden, kunt u er op wijzen dat ze extra goed naar hun aangifte kijken. Het zou best kunnen dat ze hun gegevens moeten aanpassen of aanvullen. Zeker als er iets veranderde in hun persoonlijke en/of financiële situatie. 
Lees alle nieuwsberichten