Vrouw met notitieboek

Werk en privé in balans: 5 tips

We zijn tegenwoordig altijd en overal bereikbaar. Handig, lekker flexibel. Maar altijd ‘aan’ staan kan ook voor stress zorgen. 5 tips om beter in balans te blijven.

Thuis 2 jun 2017 4 minuten

Neem de tijd

Een half uurtje eerder opstaan om rustig de dag te beginnen. Ontbijtje, krantje. Altijd fijn. Zo voorkomt u dat u niet al te gestrest de deur uitgaat. Af en toe bijtanken is ook prettig om de batterij op te laden. Regel bijvoorbeeld een oppas om zelf met vrienden naar die leuke film te gaan. Of om te sporten. Plan die momenten van ontspanning in uw agenda, net zoals u een afspraak plant. En doe eens een powernapje. Het is wetenschappelijk bewezen dat je daarvan uitrust.

De wereld draait door

Druk. Druk. Druk. Pffff … Waar begin ik? Onze tip? Loop gewoon even weg om iets anders te doen. Adem in, adem uit. Letterlijk: doe ademhalingsoefeningen. Haal koffie, klets wat. Laat even los wat u bezighoudt. Vaak komen oplossingen dan vanzelf.

Laat het los

Ploft u na uw werk uitgeblust op de bank? Te moe om nog iets voor uzelf te doen? Bedenk dat de wereld gewoon doordraait als u er morgen niet meer bent. En dat die klus dan gewoon niet af is. Klinkt dat deprimerend? Misschien. Maar het voelt ook vrij. Niets aan de hand. Het werk wordt door iemand anders opgepakt. Durf uw werk los te laten. En de touwtjes te laten vieren. Uw leven draait niet alleen om werken. En uw werk niet alleen om u.

Zegt u ook zo snel ja?

We geven het toe. Het is best lastig om nee te zeggen. U wilt graag iemand helpen en niemand teleurstellen. Maar denk even mee. Zegt u ja tegen iets wat u niet leuk vindt? Dan zegt u nee tegen dingen die u graag doet. Zegt u ja tegen overwerken? Dan zegt u nee tegen dat gezellige etentje. Als u merkt dat u ja zegt en u eigenlijk nee bedoelt, zeg dan gewoon eens nee.

Gewoon eventjes genieten

Gelukkig bestaat het leven niet alleen uit het maken van planningen en het afvinken van checklistjes. Gewoon genieten is belangrijk. Van die mooie kleine dingen. Een glimlach in het gangpad. Die stiekeme knipoog. De heerlijk blauwe lucht, zon op uw gezicht. En vergeet uw familie en vrienden niet. Die zijn er ook om van en mee te genieten.