Thuis
Thuis

Welke gemeentelijke belastingen moet u betalen?

Niet het leukste deel van het zelfstandig wonen. Maar het hoort er wel bij. Ook als u een eenvoudige kamer huurt. Meestal zitten deze belastingen dan inbegrepen in de huur. Met welke belastingen krijgt u allemaal te maken?

  • 7 jun 2017
  • 2 minuten
  • 0

Rioolheffing

U betaalt rioolheffing aan de gemeente voor het gebruik van het riool. De hoogte van de rioolheffing verschilt per gemeente. Sommige gemeenten sturen een rioolheffing naar de eigenaar van de woning en de gebruiker van de woning. Andere gemeenten sturen alleen de eigenaar een rioolheffing. Als u huurt, rekent de verhuurder de rioolheffing vaak door in de huur.

Afvalstoffenheffing

Afvalstoffenheffing betaalt u voor het ophalen van afval. Vaak zijn de kosten voor eenpersoonshuishoudens lager dan voor huishoudens met meer personen.

Waterschapsbelasting 

U betaalt aan het waterschap belasting voor het zuiveren van afvalwater. En voor het onderhoud aan bijvoorbeeld beken, sloten en dijken. Hoeveel u betaalt, hangt af van de waarde van uw woning (de WOZ-waarde). En verschilt per waterschap.

Laatste artikelen

Arie de motorrijder

Spullen delen met Arie is levensgevaarlijk

Lees meer
burentypes

Van klusbuur tot bladblazer: 9 burentypes

Lees meer
Verbodsbord met een vuurwants voor een huis

Wat te doen tegen vuurwantsen: 3 tips

Lees meer

Onroerende Zaakbelasting 

De Onroerende Zaakbelasting (OZB) is alleen voor huiseigenaren. Deze belasting betaalt u aan de gemeente. Hoeveel belasting u betaalt, hangt af van de waarde van uw huis: de WOZ-waarde. Gemeenten mogen de hoogte van de OZB zelf vaststellen.
Jongeman checkt papieren