Jong team aan het werk

Leren van fouten maken

Fouten maken op de werkvloer? Ja! Want door fouten wordt u creatiever en stapt u uit uw comfortzone. Maar falen levert bij veel mensen angst en stress op. Leer daarom uw werknemers om fouten te maken en te falen en niet bang te zijn voor de gevolgen. Geef een faalcursus!

Zakelijk 5 jun 2017 2 minuten

Een faalcursus

Faalcursussen bestaan écht en kunnen heel nuttig zijn voor u en uw werknemers. Maar het volgen van zo’n faalcursus is natuurlijk geen must. Wel is het belangrijk dat u en uw werknemers beseffen dat fouten maken niet erg is. De grootste angsten op het werk zijn telefoonangst, angst om te presenteren of om afgewezen te worden. Een angst onder ogen zien en deze omarmen is hét medicijn tot succes. U wordt zelfverzekerder en durft meer te ondernemen wanneer u een angst overwonnen heeft. En succes, dat willen we toch allemaal?

Begin bij uzelf

Hoe spoort u uw werknemers aan om hun angsten te overwinnen in plaats van ze uit de weg te gaan? Begin bij uzelf! Het is namelijk makkelijker om een zwakte te tonen als een ander dit ook doet. Vertel uw werknemers over uw grootste fout. Inspireer hen en vertel ze wat u van deze fout geleerd heeft. En ook wat het u heeft gebracht. Vraag vervolgens uw werknemers naar hun grootste fout. Maak het bespreekbaar. Toon begrip en empathie.

Leren van fouten

Natuurlijk ziet u liever dat uw werknemers foutloos werken. Dit voorkomt een hoop gedoe. Bovendien scheelt het tijd en geld. Voorkomen is altijd beter. Maar vertel uw medewerkers dat ze niet in de stress hoeven te schieten als er iets fout gaat. 

Uitkomen voor fouten

Laat ze uitkomen voor hun fouten en word niet boos. Zoek samen naar een passende oplossing. Maak een plan met meetbare doelen. En buig het om: maak van een fout een uitdaging. Doordat u uw werknemers ruimte geeft voor falen, zullen zij minder stress ervaren.