Vrienden met vuurwerk

Vuurwerkschade aan uw huis: verzekerd of niet?

Joep en Daan, mijn buurjongens van 14 en 16 jaar. Altijd in voor een geintje. Maar op 31 december heb ik een hekel aan ze. En aan hun rotjes. Als ze maar geen schade maken. Hoe zit het dan met mijn verzekering? En hoe kan ik vuurwerkschade voorkomen?

Archief 2 dec 2017 3 minuten

Schade aan het huis zelf

Heeft u een verzekering voor het huis zelf? Dit noemen we ook wel een opstalverzekering. Schade aan uw huis door vuurwerk is dan verzekerd. Bijvoorbeeld als er brandschade is aan het dak. Gaat er een ruit kapot? Dan valt dit onder een glasverzekering. Vaak is een glasverzekering onderdeel van een woonverzekering. Check dit goed bij uw verzekeraar.
Gezin op de bank

Schade als u buiten bent

Staat u buiten vuurwerk af te steken? En maakt u bijvoorbeeld per ongeluk een brandgaatje in uw jas met het afsteeklont? Dan valt dit bij veel verzekeraars onder de inboedelverzekering. Maar niet altijd: bij Centraal Beheer kunt u bijvoorbeeld spullen buiten uw huis verzekeren via de Kostbaarheden Buitenshuisverzekering.

Lees ook hoe uw auto tegen vuurwerkschade is verzekerd.

Nog even wat tips

  • Sluit uw brievenbus af.
  • Een afvalcontainer is een favoriet voor kwajongens om vuurwerk in te gooien. Zet deze daarom op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de garage of in uw achtertuin.
  • Heeft u een rieten dak? Spuit het op oudejaarsdag dan een aantal keren goed nat met water. Verdwaalde vuurwerkpijlen vatten dan minder snel vlam.
  • Gaat u naar buiten tijdens de jaarwisseling? Doe uw voordeur dan goed op slot. oudejaarsnacht is een favoriet tijdstip voor inbrekers.