file

Mag u op de vluchtstrook staan?

Op zaterdagochtend ontbijten bij IKEA? Goed idee. Dat vinden anderen ook. Maar u staat al voor de afrit in de file. Waar mag u aansluiten en stilstaan? Op de rechter rijbaan? Of op de vluchtstrook? Wij leggen het u uit.

Onderweg 15 okt 2017 2 minuten

Vluchtstrook is meestal verboden terrein

U mag niet stilstaan op de vluchtstrook. Tenzij u pech heeft. Een vluchtstrook is namelijk alleen bedoeld voor nood- en pechgevallen. Stopt of rijdt u er toch? En is het geen noodsituatie? Dan kan dat duur uitpakken. De boete voor rijden op de vluchtstrook of vluchthaven bedraagt namelijk € 370,-. Onnodig stilstaan kost u € 230,-. Van dat geld kunt u heel veel ontbijtjes bij IKEA eten.

Soms is de vluchtstrook een spitsstrook

Toch mag u soms ook zonder nood op de vluchtstrook rijden. Bijvoorbeeld in de spits. Dan wordt deze gebruikt als extra rijbaan. Let dan wel op de elektronische borden boven de snelweg. Hangt er een groene pijl boven de vluchtstrook? Dan mag u er rijden. Een rood kruis op het bord? Dan mag u niet op de vluchtstrook rijden. Tenzij u autopech heeft. Dan mag het natuurlijk wel.
Auto's die in de file staan

Zo zit dat

Terug naar zaterdagochtend. U heeft honger en wilt zo snel mogelijk naar IKEA. Staat de afrit vol? Dan moet u op de rechter rijbaan aansluiten. Ook als de auto’s voor u wel op de vluchtstrook staan. En u dus boze blikken krijgt omdat u het verkeer ophoudt. Trekt u zich er niets van aan. Iemand moet tenslotte het goede voorbeeld geven.