Vrolijk stel in auto

Puntenrijbewijs. Hoe werkt het eigenlijk?

Na veel zwoegen en zweten heeft u een rijbewijs. Meteen krijgt u een waarschuwing mee: let op de punten! Maar wat zijn de regels van een puntenrijbewijs?

Onderweg 23 sep 2017 3 minuten

Puntenrijbewijs beoordeelt

Met het puntenrijbewijs wil de overheid rijden onder invloed tegengaan. Krijgt u 2 keer binnen 5 jaar een veroordeling? Bijvoorbeeld voor rijden met een slok teveel op? En is uw alcoholpromillage de 2e keer hoger dan 1,3? Dan bent u uw rijbewijs kwijt. Met dit beoordelingssysteem moeten onze wegen veiliger worden en er minder ongelukken gebeuren.

Iedereen heeft puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is een rijbewijs voor bestuurders van alle leeftijden. Dus voor beginnende en ervaren bestuurders. Heeft u in 1984 uw rijbewijs gehaald? Zelfs dan heeft u een puntenrijbewijs. Met andere woorden: alle rijbewijzen zijn puntenrijbewijzen.

Zo zit dat

Maar niet iedereen heeft een beginnersrijbewijs. 18 jaar of ouder? Dan heeft u de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Voor 16- en 17-jarigen is dit 7 jaar. Bij een beginnersrijbewijs worden verkeersovertredingen extra zwaar bestraft. Betrapt de politie u 2 keer op te snel rijden of bumperkleven? Dan bent u uw rijbewijs kwijt.

Auto rijden

Opnieuw de weg op

Wie te veel punten heeft, raakt het rijbewijs kwijt. Dat kan al vanaf 2 punten. Dat betekent niet dat u nooit meer auto mag rijden. Als uw rijbewijs afgenomen wordt, mag u een tijd lang niet weg op. Als die periode is afgelopen, doet u weer opnieuw examen voor een rijbewijs.