Onderweg
Onderweg

Mijn auto heeft de WOK-status. Wat nu?

Stel, u heeft een ongeluk gehad met uw auto. Of uw auto is aangereden. En is zwaar beschadigd. Dan mag u niet meer rijden totdat uw auto gekeurd is. Uw auto wacht dan op een WOK-status. Maar wat betekent dat eigenlijk?

  • 1 jun 2018
  • 3 minuten
  • 0

Uw auto 'wacht op keuren'

Misschien denkt u na een botsing: ''Ach, mijn auto kan nog best rijden.'' Maar soms is de politie het er niet mee eens. Zij kan dan een WOK-status afgeven. WOK betekent: Wachten op Keuren. U mag dan pas met de auto rijden als deze goedgekeurd is. Zo’n status krijgt een beschadigde auto ook als u deze naar Nederland haalt. U mag dan niet de grens over rijden. Maar de auto de grens over duwen mag wel.

Status hangt af van soort schade

Naast de politie kunnen ook een schade-expert of de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een WOK-status geven. Of deze 3 instanties de WOK-status geven, hangt af van de soort schade. Ze kijken vooral of onderdelen van de auto vervormd zijn. Zoals het onderstel van de auto. Delen van de buitenkant. Bijvoorbeeld deuren. Het dak. Is er iets vervormd? Dan mag u niet op pad.

U mag nog 1 keer rijden

Nou ja, met een WOK-status mag u nog 1 ritje maken. Als uw auto ten minste nog kan rijden. En dit is het ritje naar de garage die de auto keurt. Kan uw auto niet meer rijden? Dan moet u deze laten slepen naar de garage. 

Laatste artikelen

Man controleert band

Bandenbewustzijn gaat met kleine stapjes vooruit

Lees meer
Verkeersboete Duitsland

Hoe zit het met verkeersboetes in Duitsland?

Lees meer

Op vakantie met de auto? Dit moet mee

Lees meer

Uw verzekering loopt door

Heeft u een autoverzekering? Deze verzekering kunt u gewoon door laten lopen totdat de auto gekeurd is. Heeft u geen tijd om de auto te keuren? Of hoeft dat van u niet? U kunt uw verzekering dan stopzetten. Dan hoeft u geen verzekering en wegenbelasting meer te betalen.

Check de WOK-status

Als een auto een WOK-status krijgt, zet de RDW dit in het kentekenregister. En zo kan iedereen zien of een auto 'gewokt' is. Dus ook u, als u een gebruikte auto wilt kopen. Of deze auto de WOK-status heeft, kunt u eenvoudig checken. U hoeft alleen de kentekencheck te doen.