Autoverzekering niet altijd verplicht

Autoverzekering? Niet voor iedereen verplicht!

Heeft u een auto en staat het kenteken op uw naam? En rijdt u op de openbare weg? Dan bent u verplicht om een autoverzekering te hebben. Toch zijn er een paar uitzonderingen. Wij vertellen u er meer over.

Onderweg 10 okt 2017 3 minuten

Vrijgestelde voertuigen

Een motorrijtuig van de overheid heeft geen verzekeringsplicht. Dit geldt ook voor mensen die bewust niet verzekerd willen zijn. Zij worden vrijgestelde gemoedsbezwaarden genoemd en hebben vaak religieuze redenen. Onder bepaalde voorwaarden mogen zij onverzekerd zijn. Wel betalen zij elk jaar een bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Veroorzaken zij schade? Dan moeten zij die zelf betalen. Het Waarborgfonds betaalt dan eerst de schade zodat het slachtoffer niet hoeft te wachten. Uiteindelijk moet de veroorzaker van het ongeval het geld terugbetalen aan het Waarborgfonds.

Tijdelijk geen autoverzekering

Gaat u voor een langere periode naar het buitenland? Of rijdt u om een andere reden een lange tijd niet in uw auto? Dan kunt u het kenteken tijdelijk stopzetten. Uw auto hoeft dan niet verzekerd te zijn. Maar uw auto mag dan ook niet op de openbare weg rijden. Rijdt u toch in uw auto en veroorzaakt u schade? Dan bent u daar niet voor verzekerd. U moet de schade dan zelf betalen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Ook kunt u een boete krijgen als u onverzekerd in uw auto rijdt. Deze boete krijgt u van het RDW en kost u € 550,-. Sommige motorrijtuigen hoeven niet verzekerd te zijn.

Fietsverzekering niet verplicht

Niet elk motorrijtuig hoeft verzekerd te zijn. Zoals een elektrofiets of elobike. Een speed-pedelec moet u wel verzekeren. Dat is een heel snelle elektrische fiets en kan tot 45 kilometer per uur rijden.

Aparte verzekeringen

Rijdt u in een elektrische auto? Deze valt onder een gewone autoverzekering en mag dus niet onverzekerd de openbare weg op. Dat geldt ook voor een motor, bromfiets en brommobiel. Hiervoor bestaan aparte verzekeringen.