Persoon tankt auto

Benzine en diesel hebben nieuwe namen

Bij de bezinepomp in het buitenland is het soms goed opletten. Wat is benzine en wat is diesel? De namen zijn vaak anders dan bij ons. Om verwarring te voorkomen hebben benzine en diesel nu overal in Europa dezelfde namen.

Onderweg 11 okt 2018 2 minuten

Voorlopig nog allebei

Op de pomp staan voorlopig de nieuwe én de oude namen voor benzine en diesel. Er zal eerst nog maar weinig veranderen. Er komt alleen een klein stickertje bij met de nieuwe naam. Dat is handig voor buitenlanders die bij ons tanken. En voor ons als wij er straks aan gewend zijn en in het buitenland tanken.

De stickers op de pomp

Er komen stickers bij op de pomp. In heel Europa zien die er hetzelfde uit. Ze zijn zwart-wit en hebben verschillende vormen. De stickers voor benzine zijn rond en voor diesel vierkant. Gasachtige brandstoffen als LPG en waterstof krijgen een ruitvormige sticker. Is uw tank vol? Dan wilt u er natuurlijk zo lang mogelijk mee rijden. Lees onze tips voor zuinig rijden.

Verschillende brandstofslangen tankstation

Cijfercodes voor bio

Het cijfer staat voor het biobrandstofgehalte. E10 is dus vernoemd naar de 10% biobrandstof die er in 2020 in moet zitten. Voorlopig zit er in Euro 98 en Euro 95 minder biobrandstof dan 10% dus heten ze allebei nog E5. Diesel is B7 want er zit 7% biodiesel in.

Doe de E10-check

Een klein aantal auto's heeft brandstofleidingen die niet tegen E10 kunnen. Dat zijn vooral oudere auto’s. Wilt u weten of uw auto op E10 kan rijden? Doe dan hier de test. Geen paniek als uw auto niet geschikt is. Tank dan gewoon E5.