Auto op een weg

Zuinig rijden scheelt u behoorlijk wat geld

Zuinig rijden is niet zo moeilijk. Met een paar tips en trucs, bespaart u in een jaar heel wat. En doordat u minder brandstof verbruikt, veroorzaakt u minder CO2-uitstoot.

Onderweg 4 mrt 2018 3 minuten

Minder brandstof verbruiken

De hoeveelheid brandstof die u verbruikt hangt af van uw auto en uw rijstijl. Zo verbruiken nieuwe auto’s minder brandstof dan oudere. En u spaart het milieu en uw portemonnee als u uw rijgedrag aanpast. Deze manier van zuinig rijden noemen we 'het nieuwe rijden'.

Hard rijden, meer brandstof

Hoe hoger uw gemiddelde snelheid, hoe hoger het brandstofverbruik. Rijd dus rustig en gelijkmatig. Zet cruise control aan als uw auto die heeft. Dan loopt u ook geen risico op een boete. Als u langzaam optrekt, scheelt dat ook brandstof. En slijt uw auto minder snel. Gelijkmatig rijden is beter omdat remmen en optrekken meer brandstof kost en meer vervuiling geeft.

Hogere versnelling

Schakel bij 2.000 tot 2.500 toeren over naar een hogere versnelling. Bijvoorbeeld bij een snelheid van 50 km naar 4, en bij 80 km naar 5. Zo gebruikt u het vermogen het best en vermindert u de kans op beschadiging van de motor.

Een opgewarmde motor

Hoge toeren maken met een koude motor is slecht voor uw auto. Rijd dus in lage toerentallen tot de motor is opgewarmd. Bij koud weer heeft het geen zin om de motor stationair te laten draaien om de auto alvast op te warmen. Het doet uw auto en het milieu geen goed. De auto warmt pas op als u gaat rijden. Voor tips om te voorkomen dat uw ruiten bevriezen, lees: 'Oma’s tips voor een winterproof auto'.

Goed gebruik van airco 

Uw auto verbruikt extra veel brandstof als u in de stad rijdt met de airco aan. Het is beter om de airco een paar minuten na het starten aan te zetten. En hem uit te zetten enkele minuten voordat u de auto uitzet. Als het buiten erg warm is, rijd dan eerst even met de ramen open en zet daarna pas de airco aan. Dan wordt het sneller koel.