Milieuvriendelijke auto

Hoe groen is mijn auto?

Auto's worden steeds milieuvriendelijker. Zo worden bijvoorbeeld materialen gebruikt die lang meegaan. Maar hoe groen is uw auto nu echt? Doe de Kentekencheck en u weet het. 

Onderweg 24 mei 2019 3 minuten

Auto's steeds groener

Nieuwe auto’s worden groener. Niet letterlijk natuurlijk. Maar ze verbruiken gemiddeld minder brandstof dan auto’s van 10 jaar geleden. Zo was in 2019 de gemiddelde CO2-uitstoot van auto’s 117 gram per kilometer. In 2009 was dit nog zo’n 147 gram. CO2 draagt bij aan het broeikaseffect. Hierdoor warmt het klimaat op. Hoe groen uw auto precies is, vertelt de Kentekencheck van Centraal Beheer u.

Zo groen is mijn auto

De Kentekencheck laat u zien welk energielabel de auto heeft. Energielabel A betekent dat de auto heel zuinig is. Energielabel D betekent dat uw auto veel brandstof opslurpt. En dus niet zo groen is. Een dieselauto van vóór 2009 is vervuilender dan een benzineauto uit hetzelfde jaar. Een elektrische auto stoot geen vervuilende uitlaatgassen uit.

Bijdragen aan beter milieu

Bij groen en milieuvriendelijk denken veel mensen aan hoe zuinig een auto met brandstof is. Maar ook kunt u denken aan groene materialen die in uw auto gebruikt zijn. Wat dacht u van automatten die gemaakt zijn van suikerrietvezel? Of een kunststof oliedop, gemaakt van cashewnotenschil? Door een auto te kopen van groene materialen, kunt u een steentje bijdragen aan een beter milieu.

Mag uw auto er nog in?

De Kentekencheck laat ook weten of een auto een roetfilter heeft. En welke milieusticker in Duitsland nodig is. In sommige Duitse plaatsen komen vervuilende auto's er niet in.

Een groene auto kopen

Van plan om een 'groene' auto te kopen? Doe de check. Vraag ook aan uw autoverkoper of er milieuvriendelijke materialen gebruikt zijn bij het maken van de auto.