auto huren vakantie

Auto huren op vakantie: 8 tips

Een huurauto op vakantie moet natuurlijk rijden als een zonnetje. Een auto huren is vaak snel gefixt. Maar is het dan ook goed geregeld? Ga met onze tips voor een zorgeloze trip.

Vakantie 5 jun 2019 3 minuten

Auto huren voor u gaat

Een huurauto regelt u het beste van tevoren in Nederland. Dat is goedkoper en u kunt de voorwaarden van de verhuurbedrijven met elkaar vergelijken. Voor autohuur heeft u een creditcard nodig. Deze geldt als waarborg voor eventuele schade, verkeersboetes, de borg en het eigen risico.

Check de voorwaarden

In de voorwaarden staat hoe u verzekerd bent bij schade of diefstal van de huurauto. U huurt direct bij een autoverhuurbedrijf of bij een bemiddelaar. In dat laatste geval heeft u 2 huurcontracten: bij de bemiddelaar en bij het verhuurbedrijf op de vakantiebestemming. Let dus goed op de voorwaarden in beide contracten.

Auto huren op vakantie

8 tips voor een zorgeloze trip

Elke autoverhuurder in de EU moet verplicht een WA-verzekering aanbieden. Dit zit in de huurprijs van de auto. Hiermee bent u verzekerd als u schade maakt bij een ander. Binnen de EU is de minimale dekking 5 miljoen euro per gebeurtenis. Huurt u buiten de EU? Kijk dan goed wat er in de voorwaarden staat over de WA-verzekering. 

Casco of CDW
Met een WA-verzekering bent u niet verzekerd tegen schade aan de eigen huurauto. Kijk daarom ook of u een Casco of CDW verzekering krijgt. Niet verplicht, maar wel handig.  Kosten lopen bij schade snel op. Meestal heeft u een eigen risico dat u (voor een deel) kunt afkopen. Ook zijn de voorwaarden bij elke aanbieder anders. Zo bent u niet altijd verzekerd als de schade ontstaat na rijden op onverharde wegen. Of bij schade aan dak, ruiten of banden. Ook bij een verkeersovertreding krijgt u niet altijd een vergoeding.

Diefstalverzekering
Een diefstalverzekering zit soms standaard in de Casco-verzekering, maar niet altijd. Kijk van tevoren daarom goed hoe de huurauto tegen diefstal is verzekerd. En hoe hoog het eigen risico is.

Wilt u een auto huren voor meer dan 1 bestuurder? Soms betaalt u bij voor iedere extra bestuurder. Dit staat ook in de voorwaarden. Handig om even te checken als u elkaar graag wilt afwisselen achter het stuur.

Bij veel autoverhuurbedrijven mag u net zo veel kilometers rijden als u wilt. Maar niet bij allemaal. Wilt u rondreizen met de huurauto? Kijk als u een auto gaat huren dan goed naar deze voorwaarde. Ook staat in het contract of u de grens van het land over mag. Gaat u met de huurauto door meerdere landen binnen of buiten de EU reizen? Vraag aan het verhuurbedrijf hoe dit zit. Zwitserland valt bijvoorbeeld buiten de EU. Het autoverhuurbedrijf moet dan voor een auto zorgen die voldoet aan de eisen van de douane en de verkeersregels van elk land. Zo zijn bijvoorbeeld winterbanden tijdens de wintermaanden in een aantal landen verplicht. Vraag aan de verhuurder of milieustickers en tolvignetten erbij horen of dat u daar zelf voor moet zorgen.

De goedkoopste auto huren lijkt slim, maar dat is niet altijd zo. In de bergen bijvoorbeeld verbruikt u met een kleine, goedkope auto meer benzine. Een duurdere auto waarmee u goed in de bergen kunt rijden is dan goedkoper in gebruik.

Kijk ook of u de auto met een volle of lege tank moet terugbrengen. Met volle tank ophalen en inleveren is vaak voordeliger. Een auto terugbrengen met een (bijna) lege tank is lastig in te plannen. Hierdoor betaalt u uiteindelijk voor de benzine die aan het einde van de vakantie nog in de tank zit.

Kijk bij het ophalen van de auto altijd naar schade die er al is. En maak er foto’s van. Kijk ook of alles werkt. Zorg ervoor dat de verhuurder dit in het contract zet. Zo betaalt u straks niet voor schade die u niet heeft veroorzaakt.

De autoverhuurder moet voor een oplossing zorgen bij autopech. Dat kan een vervangende auto zijn. Of de auto wordt gemaakt bij de garage. Bel de verhuurder ook als u schade heeft of een ongeluk krijgt. Bel bij een ongeluk altijd de lokale hulpdiensten.

Zet eerst goed uw wensen op een rij. De EU-regels van 14 dagen bedenktijd gelden niet voor autohuur. Huurt u online, telefonisch of per e-mail een auto in een van de EU-landen, dan kunt u vaak niet meer annuleren. Tenzij dit in de voorwaarden van het huurcontract staat.

Keyless entry autosleutel

Inbraak en diefstal door het uitlezen van een keyless entry autosleutel is vaak in het nieuws. Een keyless entry autosleutel is een sleutel met een zender waarmee u de auto vanzelf opent. Dieven kunnen deze sleutel gemakkelijk uitlezen en zo inbreken in de auto. Bij de nieuwste auto's kan dit niet meer. Maar als u een auto huurt in het buitenland weet u niet altijd welke auto u meekrijgt. Dieven breken graag in bij een volgepakte auto. Zeker op populaire vakantiebestemmingen zijn er vaak bendes bezig. De meeste reisverzekeringen vergoeden diefstal van waardevolle spullen alleen als je kunt zien dat er is ingebroken. Dieven kunnen een auto met keyless entry systeem openen zonder braakschade. U bent dus niet alleen uw spullen kwijt. Een vergoeding zit er meestal niet in.

Een lege huurauto

Krijgt u op vakantie een huurauto met keyless entry systeem? Wees dan extra voorzichtig. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Ook niet als u nog niet op uw vakantieadres kunt inchecken. Leg uw waardevolle spullen vast op een veilige plek. Zoals een kluis van het hotel. Of neem ze mee. Laat de auto zo leeg mogelijk achter. Haal uw navigatie altijd uit de auto als u afsluit. Laat lege dashboardkastjes open zodat dieven zien dat er echt niets te halen valt. En parkeer zo min mogelijk op drukke, toeristische plekken. Parkeren doet u het beste in een bewaakte parkeergarage.

Een lege huurauto

Krijgt u op vakantie een huurauto met keyless entry systeem? Wees dan extra voorzichtig. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Ook niet als u nog niet op uw vakantieadres kunt inchecken. Leg uw waardevolle spullen vast op een veilige plek. Zoals een kluis van het hotel. Of neem ze mee. Laat de auto zo leeg mogelijk achter. Haal uw navigatie altijd uit de auto als u afsluit. Laat lege dashboardkastjes open zodat dieven zien dat er echt niets te halen valt. En parkeer zo min mogelijk op drukke, toeristische plekken. Parkeren doet u het beste in een bewaakte parkeergarage.